Prisstigningerne vokser i eurozonen: Højere renter på vej

Inflationen i eurolandene er ifølge Eurostat vokset til 10,1 procent på et år i september.
Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

EU-landenes energiministre mødes fredag i Bruxelles for at aftale indgreb, der skal sikre lavere energipriser i EU.

Her venter en svær diskussion om, hvorvidt EU skal gå efter at sænke prisen på gas med et generelt prisloft. Eller om man i stedet skal lægge vægt på at sikre forsyningen af gas med et prisloft, der kun rammer Rusland.

15 EU-lande har stillet sig bag et ønske om et prisloft på engrosmarkedet for gas. Blandt dem er Frankrig, Italien og Belgien.

”Vores problem er ikke forsyningssikkerhed, men historisk høje priser, der gør det umuligt for husholdninger at betale deres regninger,” siger Belgiens energiminister, Tinne Van der Straeten.

Dermed lægger hun først og fremmest vægt på priserne, der presser mange belgiere, som opvarmer deres huse med gas.

I et såkaldt non-paper (uformelt papir, red.), som Ritzau har set, advarer EU-Kommissionen dog om alvorlige konsekvenser for forsyningen af gas, hvis der indføres et generelt prisloft.

EU-Kommissionen lægger derfor op til et prisloft, der alene skal ramme russisk gas. Forslaget ligger i forlængelse af det udspil, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsenterede tidligere i september.

Det støttes af flere lande som Tyskland, Danmark og Østrig. Denne gruppe af lande er skeptiske over for et generelt prisloft, fordi det kan skade forsyningen.

Østrigs energiminister, Leonore Gewessler, er bekymret for, om Østrig vil have gas nok, hvis der indføres et generelt prisloft.

”Jeg er klar over, at EU-landene har forskellige synspunkter, men de andre lande bør være bevidste om, at Østrig er afhængig af naturgas og gas importeret fra Rusland,” siger Leonore Gewessler.

Fra dansk side har klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) tidligere åbnet for et prisloft på russisk gas. Men Danmark er ikke blandt de 15 lande, der presser på for et generelt prisloft på gas.

Dermed ligger den danske position tættere på EU-Kommissionens. Her lægges hovedvægten på at sikre gasforsyningen i den kommende vinter.

Et generelt prisloft på gas risikerer at skævvride markedet, fastslår EU-Kommissionen i dokumentet, der danner grundlag for fredagens diskussioner.

”Prisloftet vil ikke kun gribe ind i kontraktlige forpligtelser med tredjelande, men vil også sætte en grænse for handler mellem EU-lande,” hedder det i papiret.

Med andre ord, så risikerer man, at tredjelande ikke i samme omfang vil forsyne EU. Samtidig risikerer man at skabe forstyrrelser i markedet internt i EU. For det er netop prisforskellene, der sikrer, at EU-landene handler internt, så gassen flyder mellem medlemslandene, fastslår Kommissionen.

Derfor bør EU-landene alene ramme Rusland med et prisloft. Ikke venligsindede lande som Norge, der også leverer gas, mener EU-kommissær for energi, Kadri Simson.

”Vi kan ikke diskutere et prisloft på samme måde over for Rusland som over for vores betroede partnerlande,” siger Kadrid Simson forud for mødet.

Trods uenighederne forventer, Kadri Simson, at EU-landene fredag vil ”tage endnu et nødvendigt skridt” for at imødegå de høje energipriser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også