Flere danske transportselskaber har indført nyt tillæg på vejtransport: "Der har været et kunstigt lavt omkostningsniveau"

En række transportvirksomheder har fundet det nødvendigt at indføre pristillæg på vejtransport, viser en rundspørge foretaget af MobilityWatch. Branchedirektør mener, at transportbranchens lave indtjeningsmarginer ikke gør det muligt for selskaberne selv at tage nye ekstraomkostninger.
Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Gennem de seneste måneder har MobilityWatch beskrevet, hvordan flere danske transportvirksomheder har set sig nødsaget til at indføre et pristillæg på vejtransport.

En cocktail af massivt pres på de globale forsyningskæder, nye strammere danske regler for cabotagekørsel, chaufførmangel og dårlig udnyttelse af kapaciteten har fået først Freja, så den danske afdeling af DB Schenker og derefter Danske Fragtmænd til at hæve priserne på vejtransport overfor transportselskabernes kunder.

Og det er langtfra de eneste selskaber, der har følt sig tvunget til at sende øgede omkostninger videre til kunderne.

MobilityWatch har spurgt en række danske transport- og logistikselskaber, om de også har indført pristillæg på vejtransport. Flere af selskaberne har undervejs i processen ikke haft den store lyst til at fortælle om ændringerne i priserne, men fælles for alle selskaberne er, at ingen har svaret nej.

Mange har hævet prisen

Hos landets suverænt største aktør på området, DSV Panalpina, bekræfter adm. direktør Jens Bjørn Andersen, at selskabet har indført et tillæg.

"Vi har en struktur i DSV, hvor det også er tilfældet, og vi er blevet nødt til at bede vores kunder om at betale de ekstraomkostninger, der er blevet pålagt os fra myndighedernes side," siger han.

Jens Bjørn Andersen forklarer, at tillægget hos DSV ikke er dikteret fra centralt hold, men at det er noget, de enkelte regioner og lande selv står for.

De nye cabotageregler er blandt andet indført for at bekæmpe social dumping blandt udenlandske chauffører, og det støtter Jens Bjørn Andersen op om, selvom det betyder dyrere transport.

"At der kommer nogle gode og ordentlige forhold, også for de chauffører vi entrerer med, det synes jeg samlet set er alle tiders," siger han.

Også logistikvirksomheden Frode Laursen bekræfter, at der er indført et kapacitetstillæg, men har derudover ikke ønsket at stille op til interview omkring sagen.

Et tillæg er også blevet indført af Nordic Transport Group (NTG), fortæller adm. direktør i NTG Road & Logistics, Jesper Petersen, der beretter om en okay reaktion fra selskabets kunder.

"Reaktionen har egentlig været fin. Det er jo ikke kun på Road, at kunderne har set prisstigninger, men også på eksempelvis containerfragt til søs, hvor raterne er stukket helt af gennem længere tid, så det er ikke helt nyt for kunderne," fortæller han.

Transport- og logistikselskabet Scan Global Logistics har indført kapacitetstillæg på 5,5 pct. på vejtransport, lyder det fra selskabet.

Scan Global Logistics har imidlertid kun ønsket at stille op til interview på den betingelse, at der blev givet adgang til at læse de øvrige aktørers citater inden artiklens publicering – et krav, MobilityWatch ikke har villet efterkomme.

"Landtransport har været ekstremt billigt"

Hos brancheforeningen DTL - Danske Vognmænd mener adm. direktør Erik Østergaard, at det er nødvendigt at se på, hvor man kommer fra for at forstå prisstigningerne.

"Jeg tror bare, man bliver nødt til at erkende, at landtransport har været ekstremt billigt," siger brancheforeningsdirektøren og uddyber:

"Der har været en periode på ti år, hvor der har været et kunstigt lavt omkostningsniveau, og det vil gradvist begynde at ændre sig," fortsætter han.

Han peger på, at cirka en tredjedel af omkostningerne ved at køre med en lastbil er lønomkostninger, og der har været en situation igennem de sidste ti år, hvor der har været et højt antal østeuropæiske biler, der har kørt indenrigskørsel, også kaldet cabotagekørsel, i Danmark til billige lønomkostninger.

"Markedet har indrettet sig over tid på, at man har haft denne her billige arbejdskraft til rådighed, og det er stoppet med virkning fra 1. januar," siger Erik Østergaard.

Nye regler for cabotagekørsel betyder nemlig, at eksempelvis østeuropæiske chauffører stort set skal aflønnes efter danske takster, når de kører cabotagekørsel i Danmark. Noget, der vil betyde øgede omkostninger hos transportbranchen, som i forvejen ikke er kendt for høje indtjeningsmarginer, påpeger Erik Østergaard.

"Du har jo ikke nogle overskudsgrader i vognmandsbranchen, der gør, at de bare kan finansiere det her ud af deres indtjening, så det her kommer til at indebære, at omkostningerne på landtransport kommer til at stige, og det må kunderne begynde at indrette sig på," siger branchedirektøren, der ikke har gode nyheder med til de kunder, der håber, at priserne snart vil falde igen.

"Næste fase bliver den grønne omstilling, og den bliver sgu ikke billig."

Udover de i artiklen nævnte selskaber, har MobilityWatch kontaktet selskaberne HCS og Blue Water Shipping. De har ikke besvaret henvendelsen.

Danske Fragtmænd varsler pristillæg fra årsskiftet

DB Schenker-chef ser intet alternativ til pristillæg: Omkostningerne vil køre vores firma nedenom og hjem

Freja mener danske cabotageregler medfører "kapacitetsbrist" – kunder får pristillæg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også