Nemlig-ejer skyder tilbage på Københavns Kommune

Kommunens ultimatum til Nemlig.com-ejeren Intervare om at få rettet op på en række kritiske arbejdsforhold med det samme møder kritik fra selskabet.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Efter at Københavns Kommune fredag sendte meget klare krav og frister i retning af madleverandøren Intervare, som er moderselskab til Nemlig.com, skyder selskabet tilbage på kommunen.

Striden omhandler forholdene for selskabets chauffører, der leverer dagligvarer til kommunens borgere og som kommunen har undersøgt, hvorefter man har stillet et ultimatum til Intervare om at få rettet op på forholdene. Men hos Intervare understreger man, at der ikke er sket brud på den såkaldte arbejdsklausul.

Chaufførerne er selvstændige, men kommunen ønsker at de skal have forhold som ansatte, hvilket andre kommuner som Frederiksberg ifølge Intervare har konkluderet, ikke skal betragtes som lønmodtagere.

Københavns Kommune afleverer ultimatum til Nemlig.com-selskab 

"Der er orden i arbejdsforholdene for de selvstændige transportfirmaer, inkl. aflønningsforholdene. De transportfirmaer, der forestår udbringningen af varerne til borgerne i Københavns Kommune, har et overskud på ca. 45.000 kr. om måneden til at dække vognmandens løn ved en arbejdsuge på ca. 45 timer, hvorfor de er sikret en god betaling for det stykke arbejde, de udfører. En betaling, der i øvrigt er højere, end hvis de havde været ansat som chauffører og aflønnet efter overenskomst," siger Mikkel Pilemand, der er kommerciel direktør i Intervare.

Langvarig strid

De to parter gik før sommer i åben strid om forholdene, og efter at kommunens undersøgelse nu er gennemført, har overborgmester Lars Weiss (S) kaldt det for "sidste udkald for Intervare til at rette op på forholdene" i en pressemeddelse.

Intervare-direktøren understreger, at Københavns Kommune dermed kommer til den direkte modsatte konklusion af andre kommuners undersøgelse.

"Københavns Kommune befinder sig i en vildfarelse i forhold til lønmodtagerbegrebet, idet vi - og i øvrigt en række andre kommuner - er af den klare opfattelse, at der er tale om selvstændige transportfirmaer, hvorfor arbejdsklausulen ikke finder anvendelse," siger Mikkel Pilemand.

Han kritiserer skarpt, at kommunen har udsendt pressemeddelelsen tidligere og at sagen er blevet politisk.

"Det er uhørt og i strid med de faktiske forhold, at København Kommune skriver, at "chaufførerne bl.a. er blevet snydt for løn, ferie og ret til fravær under sygdom." Vi oplever, at Københavns Kommune udsender pressemeddelelser i denne sag med forkerte konklusioner, som vi end ikke får mulighed for at kommentere på, inden de bliver sendt ud. Dette viser, hvor politisk denne sag desværre er," siger Mikkel Pilemand.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også