MobilityWatch

Toyotas lastbilenhed bag årelang svindel med emissionstal

Flere data om motoremissioner og brændstofydelse er blevet forfalsket i årevis af lastbilproducenten Hino Motors, som er ejet af Toyota.

Foto: Naomi Tajitsu/Reuters/Ritzau Scanpix

Den japanske lastbilproducent Hino Motors, der hører under Toyota Motor, har indrømmet at have forfalsket data relateret til motoremissioner og brændstofydelse i årevis og på flere modeller end tidligere indrømmet.

Virksomheden har offentliggjort en rapport fra et særligt undersøgelsesudvalg, der er sammensat af eksterne advokater, som har fundet yderligere tilfælde af bedrageri.

Lastbilproducenten meddelte i marts, at fire motortyper, som er testet siden slutningen af 2016 har haft uregelmæssigheder i den annoncerede emissions- og brændstofeffektivitet.

Rapporten konkluderer, at mindst et tilfælde daterer sig tilbage til oktober 2003, hvor nye emissionsbestemmelser trådte i kraft.

Toyotas præsident, Akio Toyoda, kalder umiddelbart Hinos bedrag for ”et forræderi mod alle interessenters tillid”.

I rapporten fremgår det, at Hino fiksede data for at opfylde emissionsbestemmelser, der rent faktisk blev overskredet. Samtidig forfalskedes rapporter om brændstofydelse.

Ifølge rapporten er svindlen forårsaget af ”et miljø og en struktur, hvor ledelsen ikke var opmærksom på frontlinjen og prioriterede tidsplaner og numeriske mål frem for passende processer.”

Undersøgelseskomitéen finder dog ”ikke tilstrækkelige beviser til at understøtte en konstatering af direkte involvering af ledelsen”.

Svindlen har resulteret i et nettotab på 84,7 mia. yen svarende til 648 mio. dollar i det netop overståede regnskabsår - det største underskud i virksomhedens historie.

Hino har ikke fremlagt en indtjeningsprognose for indeværende regnskabsår, da det endnu er uvist, hvornår leverancer af de berørte modeller kan genoptages.

Ferrari overgår forventningerne og opjusterer

Transportgiganten DSV er på jagt efter nye klimaløsninger

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs