Mærsk genberegner og finder CO2 svarende til 44 pct. af Danmarks udledning

Nye beregninger fra Mærsk viser, at selskabet har udledt markant mere CO2 end først rapporteret. Forskellen fra de tidligere beregninger er større end det, som det samlede danske landbrug udledte i 2021.
Foto: A.p. Møller-mærsk/pr
Foto: A.p. Møller-mærsk/pr

(Rettet 10. februar kl 13.32: tidligere fremgik det, at de ændrede CO2-beregninger bl.a. omfattede ” forbedrede estimater af udledninger fra materialer købt til containerproduktion.” Dette er ikke korrekt og er nu rettet til, at de ændrede estimater bl.a. omfatter ”udledninger ifm. brug af containere – herunder strøm til reefercontainere”)

Mærsk har udledt markant mere CO2 i 2020 og 2021, end selskabet oprindeligt har offentliggjort. 

Det fremgår af selskabets bæredygtighedsrapport fra 2022.

Her lyder det, at tallene for både 2020 og 2021 er blevet opdateret som følge af en forbedret metodik til beregninger af CO2-udledninger fra selskabets værdikæde – dvs. indirekte udledninger fra f.eks. indkøb af lastbiltransport - også kendt som scope 3-udledninger.

Og det har ført til mærkbare ændringer. 

Sammenholdt med de tidligere de tal, som selskabet oprindeligt fremlagde, viser Mærsks nye beregninger en samlet forskel på 19,57 mio. ton CO2.

Det svarer til 44 pct. af hele Danmarks CO2-udledning i 2021, som ifølge Danmarks Statistik udgjorde 44 mio. ton.

”Det er seriøse mængder CO2. Det er stort,” understreger Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling med fokus på klima og transport.

Ifølge Mærsk er udledningerne fra scope 3 i 2020 således 34 pct. højere end det, man tidligere har lagt frem, mens de for 2021 er 36 pct. højere.

Forbedrede metoder

Mærsk har ikke ønsket at stille op til interview om ændringen i tallene og har heller ikke ønsket at sende skriftlige kommentarer.

Selskabet oplyser i rapporten, at de nye CO2-beregninger omfatter en lang række områder, der vedrører forskellige dele af selskabets aktiviteter. 

Det omfatter blandt andet forbedrede estimater af udledninger ifm. brug af containere – herunder strøm til reefercontainere, som det lyder i bæredygtighedsrapporten.

Jeppe Juul fra Rådet for Grøn Omstilling er ikke overrasket over, at der er sket ændringer i Mærsks CO2-beregninger, omend størrelsen på ændringerne ”siger noget om den store globale indflydelse, som Mærsk har.”

Han understreger dog, at det er positivt, at transport- og logistikkoncernen har valgt at genberegne tidligere udledninger.

”Det er et eksempel til efterfølgelse, at man tager sin klimabelastning så alvorligt,” siger han.

Af bæredygtighedsrapporten fremgår det desuden, at Mærsks CO2-udledning i 2022 er vokset sammenlignet med året før.

I hele 2022 udledte Mærsk 77,96 mio. ton CO2, hvilket er en stigning fra de 76,38 mio. ton, som selskabet udledte i 2021 jævnfør de nye beregninger. 

I 2020 lød udledningen på 70,81 mio. ton.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også