Mærsk-aktier dykker over 24 pct. efter udbytteafgang

Nye Mærsk-aktionærer får ikke længere del i Danmarkshistoriens største udbytte, og derfor falder selskabets aktier massivt onsdag morgen.
Foto: Silas Stein/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Silas Stein/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk falder ved åbningen onsdag, hvor både A- og B-aktien handles uden ret til Danmarkshistoriens største udbytte.

A-aktien dykker 24,3 pct. svarende til 3720 kr. til 11.600 kr., mens B-aktien smider 24,1 pct. eller 3715 kr. til 11.690 kr.

Mærsk-aktionærerne har udsigt til at modtage et udbytte på 4300 kr. per aktie, uanset om det er en A- eller B-aktie. Udbyttes fragår onsdag, og bliver tilgængeligt for aktionærerne fredag, oplyste Mærsk på generalforsamlingen tirsdag, da bestyrelsens forslag var blevet godkendt.

Når et udbytte fragår, vil man typisk se, at en aktie falder med nogenlunde det tilsvarende beløb.

Udbyttet er fordelt som et ordinært udbytte på 2000 kr. per aktie og et ekstraordinært udbytte på 2300 kr. per aktie.

Samlet svarer det til, at Mærsk samlet udbetaler i omegnen af 75 mia. kr. i udbytte, oplyste selskabet.

Til sammenligning har it-giganten Apple udbetalt 14,8 mia. dollar - svarende til cirka 102,4 mia. kr. - i udbytte for 2022.

Og i en anden målestok svarer det til, at Mærsk-koncernen ville kunne købe den gældstyngede høreapparatkoncern GN fire gange, hvis man måler på den nuværende markedsværdi i omegnen af 20 mia. kr.

Mærsk har en politik om at udbetale 30-50 pct. af overskuddet til aktionærerne, og efter endnu et rekordoverskud for 2022 har emnet derfor fået stor opmærksomhed blandt både investorer og analytikere.

Overskuddet endte i 2022 på 29,3 mia. dollar, hvilket svarer til cirka 203 mia. kr. Det underliggende overskud endte på 29,7 mia. dollar.

Bestyrelsesformand Robert Uggla understregede dog, at der er tale om et historisk enestående resultat, men at markedsvilkårene er betydeligt ændret, og at de kommende år derfor vil blive anderledes.

”Udbyttet afspejler denne succes, men de kommende år vil afspejle noget markant andet,” lød det fra formanden på generalforsamlingen.

Fra storaktionæren ATP møder årets resultat ros, og pensionskassen glæder sig over det høje udbytte. Der var dog et enkelt hår suppen.

”Vi foretrækker et kvartalsvis udbytte, der kan udbetales gradvis,” lyder det fra Claus Wiinblad, der er vicedirektør og aktiechef i ATP, i et indlæg på generalforsamlingen.

Mærsk er desuden i gang med at købe egne aktier retur og hævede sidste år det eksisterende aktietilbagekøbsprogram med 7,3 mia. kr. til 39,3 mia. kr. I de kommende to år vil Mærsk desuden øge aktietilbagekøbsprogrammet hvert år med yderligere 500 mio. dollar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også