Forsker kalder fagforeningsaftale i Billund Lufthavn "usædvanlig"
Siden den 1. august 2022 har medarbejdere i Billund Lufthavn kunnet få dækket deres kontingent til fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) gennem et løntillæg.
Ifølge Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker ved RUC, er sådan en aftale usædvanlig.
”Min umiddelbare vurdering er, at det er en usædvanlig måde at gøre det på. Det kan jo risikere at give en forskel på, hvad medarbejdere kan få, afhængig af om de er medlem af en faglig organisation eller ej,” siger han til MobilityWatch.
Det er altså kun medlemmer af fagforeninger som 3F, HK og Dansk Metal, der kan få tillægget ved at oplyse lufthavnen om deres fagforening. Bent Greve mener, at der kan være problematisk, at tillægget, som formentlig vil være skattepligtigt, kun gives til medarbejdere i forbund under FH.
”Det er også derfor, det er usædvanligt. Normalt laver man jo lønaftaler, der dækker alle virksomhedens medarbejdere og ikke giver særlige goder til nogen medarbejdere,” siger han.
Foreningsfrihed
Det kan ifølge forskeren være et forsøg fra Billund Lufthavn på at vise, at man vil lave sådanne aftaler for at tiltrække medarbejdere.
”Det indlejrer sig i, at der er forskellige former for brug af frynsegoder på arbejdsmarkedet, som varierer fra klassiske frugtordninger, frokostordninger og bil,” siger han.
Han pointerer, at det også har været nævnt som emne i de eksisterende overenskomstforhandlinger at give særlige goder til medlemmer af en faglig organisation.
”Det mener jeg faktisk ikke, man kan gøre, for det giver i virkeligheden et indirekte pres på, at man skal være medlem af en faglig organisation. Og vi har foreningsfrihed og retten til at bestemme, om vi vil være medlem af en faglig organisation eller ej. Derfor er det nok en vanskelig øvelse,” siger forskeren.
Han ser imidlertid ikke de lokale aftaler som den i Billund Lufthavn som en ny trend på arbejdsmarkedet.
”Når jeg ikke tror det, er det, fordi jeg er overbevist om, at både arbejdstager og arbejdsgiver er klar over, at det her er ikke en vej, man kan gå, uden nemt at komme i karambolage med retten til selv at finde ud af, om man vil være medlem af en faglig organisation,” siger Bent Greve.
Ingen kommentarer fra lufthavn
MobilityWatch har bedt Billund Lufthavn kommentere, hvorfor de har valgt at lave aftalen, men lufthavnen har ikke ønsket at stille op til interview.
I stedet henvises der til fællestillidsmanden for 3F i lufthavnen, Henrik Puggaard Kristensen, der overfor Fagbladet 3F har fortalt, at han har arbejdet på aftalen i fem år.
”Vi kan direkte se, at det har en positiv effekt på, hvor mange som vil være med i fællesskabet. Folk ved jo godt, at der er forskel på at være hos en rigtig fagforening eller hos de gule,” sagde fællestillidsmanden torsdag til mediet.
Mens Billund Lufthavn altså har valgt at betale ansattes kontingenter, foregår der for tiden en tvist i samme lufthavn vedrørende fagforeningsforhold.
Den handler om det irske lavprisflyselskab Ryanair, der via datterselskabet Malta Air flyver fra basen i Billund Lufthavn, men uden at have indgået overenskomst med de ansatte.
Det har længe været en torn i øjet på først fagforeningen FPU, der uden held forsøgte at nå en aftale med selskabet, og nu Dansk Metal Luftfart, der for øjeblikket forhandler med Ryanair.
MobilityWatch bragte for nylig en artikel om udviklingen i forhandlingerne - læs nedenfor:
Dansk Metal Luftfart glider af på kritik om manglende aftale med Ryanair
Relaterede artikler:
Lufthavn betaler fagforeningskontingent for medarbejdere
For abonnenter