Analytiker: Lang vej tilbage til normalen for SAS trods stigende rejselyst

Selvom den yderligere genåbning på rejseområdet har ført til flere bookinger hos SAS, er der stadig lang vej tilbage til normalen for flyselskabet, lyder det fra aktieanalysechef i Sydbank.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Rejselysten blandt danskerne er stigende, og både bookinger og søgninger efter flyrejser har været stærkt stigende i den seneste tid.

Alligevel er der lang vej tilbage til den normale hverdag, hvor rejsetrangen uden videre kunne veksles til flybilletter og en rejse ud i verden, lyder det fra Sydbank i en aktiekommentar efter en ny fase af genåbning.

"Genåbningsplanerne herhjemme løfter rejselysten, men der er stadig meget lang vej tilbage mod normalen. SAS er på vej med et milliardunderskud i det kommende halvårsregnskab, og pengene fosser stadig ud af en halvtom pengekasse," skriver Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, i kommentaren.

Over de seneste dage har der været et "tigerspring" i antallet af søgninger efter flyrejser, der aktuelt ligger på omkring det halve af niveauet i 2019 før coronapandemien.

Det sker kort tid efter, at Danmark fredag indledte fase 3 af den gradvise genåbning for rejseaktiviteter ind og ud af landet. Det betød blandt andet, at grænserne for, hvornår lande og regioner kategoriseres som "gule" hæves, mens også karantænekrav slækkes.

"Bookingkommentarerne fra flyselskaberne er da også entydigt positive, og der er heller ingen tvivl om, at de har brug for at signalere til rejselystne forbrugere, at "naboen bestiller altså flybilletter nu!" for at få mere gang i salget," skriver Jacob Pedersen.

Usikkerheden er dog fortsat stor, og det må forventes, at et stort antal af danskere allerede har bestilt deres sommerferie, fordi de hverken har overblik over tilladte rejsemål eller sikre destinationer.

"Flyselskaberne må dog forberede sig på, at bookingerne vil komme meget sent før afgang, og det kan medvirke til at trykke billetprisen på mange destinationer," skriver Sydbank-analytikeren.

"Samtidig kan vi være lidt nervøse for situationen i lufthavnene, hvor diverse covid-19-tiltag betyder en markant lavere kapacitet end før covid-19, så selv få rejsende hurtigt kan skabe mas, flaskehalse og lange ventetider," tilføjer han.

Sparker gang i bookinger hos SAS

Lempelserne af de danske rejsevejledninger har da også sparket gang bookingerne af flyrejser til nogle af de destinationer, som nu kategoriseres som "gule", og hvor rejsende kan blive undtaget fra isolation efter indrejse i Danmark.

Det siger fungerende pressechef for SAS i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, til Ritzau Finans.

"Vi ser bestemt et stort løft for de destinationer, der er blevet gule efter ændringen af rejsevejledningerne. Især med hensyn til Middelhavslandene ser vi en kraftig stigning i bookinger, og denne kurve ser ud til fortsat at pege opad," siger Alexandra Lindgren Kaoukji.

Ifølge Sydbank lader investorerne sig heller ikke synderligt påvirke af de mange usikkerheder, men læner sig i stedet op ad optimismen i genåbningen.

"Kursudviklingen i SAS-aktien i de seneste måneder vidner om, at SAS-investorer ikke skeler meget til den indtjeningsmæssige virkelighed. Genåbningseuforien lurer lige om hjørnet," skriver Jacob Pedersen.

Sydbank fastholder derfor sin "hold"-anbefaling af aktien.

SAS-aktien stiger tirsdag formiddag 0,6 pct. til 1,7 kr.

SAS ser kraftig stigning i bookinger til "gule" lande og regioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også