Penge fra konfiskerede biler går ikke altid i statskassen

Er der pant i en bil, som konfiskeres, vil der skulle betales provenu til panthaveren, bekræfter ministerium.
Har man lånt sin bil ud til en, der viser sig at være vanvidsbilist, kan man miste sin bil. Men pengene fra et salg går ikke nødvendigvis udelukkende til staten. | Foto: Jens Dresling
Har man lånt sin bil ud til en, der viser sig at være vanvidsbilist, kan man miste sin bil. Men pengene fra et salg går ikke nødvendigvis udelukkende til staten. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Når en bil bliver konfiskeret fra en vanvidsbilist og solgt, havner pengene ikke nødvendigvis i statskassen. Således går provenuet fra salget af bilen direkte i statskassen, hvis man har købt den kontant.

Har man derimod lånt til bilkøbet mod pant i bilen, tilfalder provenuet fra salget af bilen den bank eller det finansieringsselskab, som har pant i bilen. Det skriver mediet Insidebusiness.

"Konfiskation af køretøjer sker med respekt for særligt sikrede rettigheder, f.eks. panterettigheder. Hvis der er pant i et køretøj, der konfiskeres af retten efter de nye vanvidskørselsregler, vil der skulle udbetales provenu til panthaver (svarende til værdien af den underliggende fordring). Det gælder både ved tredjemandskonfiskation og i de tilfælde, hvor føreren selv ejer køretøjet," bekræfter Transportministeriet over for mediet.

31. marts trådte nye skærpede regler for vanvidsbilister i kraft. Det betyder, at en bil kan blive konfiskeret, selv om det ikke er bilejeren selv, som har kørt vanvidskørsel i den.

Tidligere på måneden oplyste Rigspolitiet, at 171 biler er blevet beslaglagt med henblik på konfiskation siden indførelsen af de nye regler. Af dem er 70 ejet af en anden person end bilisten.

Det er dog retten, der skal tage stilling til, om bilen i sidste ende kan blive konfiskeret, og torsdag afgjorde Retten i Glostrup den første sag. Her fik en 34-årig kvinde konfiskeret sin sorte Mazda CX-3, selv om det var hendes 36-årige kæreste, som havde lånt bilen og havde kørt med 108 kilometer i timen gennem et tætbebygget området i Rødovre.

Kvinden havde for kun ti måneder siden lånt knap 200.000 kroner til at købe bilen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også