Dansk design og plads til cykler i DSB's kommende eltog – men ingen "kameler" fortæller producent

Det var den franske togproducent Alstom, som endte med at vinde den historisk store DSB-kontrakt på levering og vedligeholdelse på nye eltog. En kontrakt, hvis værdi beløber sig til 20 mia. kr.
Fra 2024 vil leveringen af de Coradia Stream-tog, som er de tog, Alstom vandt udbuddet med, begynde. Det er en togtype, der allerede er i brug i både Italien, Luxembourg og Holland, og som har en lang række fætre og kusiner – eksempelvis Coradia Lint 41-togene, som blandt andet bliver brugt af Arriva og Nordjyske Jernbaner.
Den type, som DSB vil få leveret, vil til forveksling ligne togene, som er blevet leveret til Italien, Luxembourg og Holland, men samtidig vil det rumme visse detaljer, der får det til at adskille sig en smule fra togsættene i de lande.
Det fortæller Emmanuel Henry, adm. direktør i Alstom Danmark, til MobilityWatch.
"Det er i store træk et standardprodukt for os, og det er et produkt, som vi kender. Men når det er sagt, er kravene fra de forskellige kunder ikke ens," siger han.
Danmark får ingen kameler
Emmanuel Henry fremhæver plads til, at passagerer kan medbringe cykler, som en ting, der kommer til at skille DSB's Coradia Stream-tog ud fra dem, der findes i de lande, de allerede er leveret til.
Samtidig vil togene, ligesom de hollandske, kunne køre 200 kilometer i timen, mens de italienske har en topfart på 160 km/t. Når det kommer til indretningen af togsættene, vil de danske tog desuden få en særegen stil, lyder det.
"Vi kommer med helt nye sæder med rigtig gode materialer. Interiøret vil have et moderne look, der er udarbejdet i samarbejde med et dansk designstudie og vil derfor have et meget dansk udtryk," siger Alstom-direktøren.
En ting, som de luxembourgske togpassagerer til gengæld får for sig selv, er togsæt delvist bestående af to etager.
"I Italien og Holland er der singledæk, i Luxembourg er det en kamel. I Danmark bliver det et singledæk," siger Emmanuel Henry med henvisning til, at når der i et togsæt skiftes mellem togdæk på en og to etager, kalder man det i Alstom for en "kamel".
Danmark får ingen kameler?
"Nej. Der er flere ting, der spiller ind. Fluiditeten blandt passagererne er vigtig; Det skal gå hurtigt, når folk skal af og på toget, så du skal bruge store døre, og de store døre kommer generelt med singledæktogene og ikke dem med dobbeltdæk."
Artiklen fortsætter under billedet.

Generelt mener Emmanuel Henry, at der er god ræson i at have et fælles udgangspunkt for eltogene, som der så kan justeres mindre ting på, alt efter hvilket marked og hvilke behov der er tale om.
"Man har et referenceprodukt, og så kan man tilføje features ovenpå det. Så kan man tage nogle ting fra togene i Holland eller Luxembourg eksempelvis, mens nogle ting er helt nye. Men det er indenfor samme produktfamilie - og det mindsker eventuelle risici, der måtte være," forklarer han og tilføjer:
"Vi ser absolut ingen risiko for, at det her bliver en ny IC4-sag."
DSB har bestilit minimum 100 togsæt, som vil blive leveret fra 2024. Det statsejede selskab forventer imidlertid at købe 150 togsæt inklusiv fuldt vedligehold af togene i op til 40 år.
Alstom-direktør efter underskrevet milliardkontrakt: Arbejdet er allerede startet
DSB og elløbehjulsoperatør vil gøre turen lettere til arbejdspladsen