Wizz Air-aktionærer godkender kæmpebonus til topchef

Trods kritik har et flertal af flyselskabets aktionærer godkendt nu godkendt millionbonussen til József Váradi.
Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix

100 mio. pund svarende til knap 870 mio. danske kroner.

Det lyder beløbet på den bonus, Wizz Air-topchefen József Váradi, nu er blevet stillet i udsigt, efter et flertal af selskabets stemmeberettigede aktionærer har stemt ja til den nye lønordning.

Det skriver Financial Times.

Bonusordningen blev tidligere på måneden ellers heftigt kritiseret af det europæiske transportarbejderforbund (ETF), der mente, at det var en upassende bonus under en pandemi, hvor mange mennesker i luftfartsindustrien har en usikker fremtid.

"ETF mener, at Wizz Air har tjent penge på bekostning af transportarbejdere i lang tid. Det er upassende og uacceptabelt, at József Váradi modtager denne bonus for at drive flyselskabet på denne måde, mener transportarbejderne," lød det fra forbundet tidligere i juli.

Smalt flertal blandt få aktionærer

Vedtagelsen af bonusordningen betyder konkret, at Wizz Air-bossen vil modtage bonussen på 100 mio. pund, hvis selskabets aktiekurs stiger fra den nuværende kurs på 47 pund til 120 pund over de næste fem år.

På generalforsamlingen endte lige under to tredjedele med at stemme ja til bonusordningen. Stemmerne repræsenterede imidlertid blot 16 pct. af selskabets aktiekapital, hvilket ifølge Financial Times er markant lavere end gennemsnittet for selskaber, der er børsnoterede i Storbritannien – og væsentligt lavere end ved tidligere generalforsamlinger i Wizz Air.

Dette skyldes, at det ungarske selskab, der altså er børsnoteret i England, udvandede stemmerettighederne hos investorer med base udenfor Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) for at kunne leve op til EU-reglerne omkring ejerskabet af flyselskaber – et tiltag, som Ryanair også gjorde brug af.

Dermed blev antallet af stemmeberettigede altså sænket markant. Bestyrelsen i Wizz Air, der konsulterede selskabets investorer, inden bonusordningen blev udarbejdet, kom efterfølgende med følgende melding:

"Bestyrelsen forstår de spørgsmål, der er rejst af visse aktionærer, men er overordnet set tilfredse med adoptionen af bonus- og lønordningen og mener, at det er i den bedste interesse for selskabet, dets aktionærer og andre interessenter."

Great Dane Airlines vil holde fast i printmagasin: Mange kunder efterspørger det

Wizz Air slår forventninger - venter kapacitet på 100 pct i august 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også