Forlænget sikkerhedstjek af ansatte rammer luftfarten

Et forlænget sikkerhedstjek af nyansatte i lufthavnen kan betyde flere forsinkelser på fly og mistet bagage, lyder det fra Dansk Industri.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
ritzau

En ny EU-forordning om udvidet baggrundskontrol har gjort det sværere at få sikkerhedsgodkendt nyansatte i danske lufthavne.

Siden den trådte i kraft den 1. januar, er sagsbehandlingstiden på sikkerhedsgodkendelser steget fra typisk 10-12 dage til nu at tage mellem fire og seks uger.

Det oplyser erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI).

Branchedirektør i DI Transport, Karsten Lauritzen, mener, at det kan komme til at påvirke flytrafikken i påsken, hvor rejseaktiviteten vil stige.

”Det her er en bremse for, at man kan komme smidigt igennem lufthavnen uden at skulle vente i sikkerhedskontrollen og være sikker på, at ens kuffert kommer med det rigtige fly,” siger han.

Jens Bo Hansen er direktør for Aviator og Copenhagen Flight Services, der håndterer bagage i Københavns Lufthavn. Her mærker man allerede konsekvenserne af den lange sikkerhedsgodkendelse.

”På nuværende tidspunkt mangler vi at få godkendt en hel del kolleger, hvilket indebærer, at vi har vanskeligt ved at få vores fly afsted til tiden,” siger han.

Ifølge Jens Bo Hansen har de i øjeblikket mellem fem og ti medarbejdere, der venter på en sikkerhedsgodkendelse.

Karsten Lauritzen mener, at løsningen skal findes i at få ansat mere politi til opgaven.

”Vi så meget gerne, at de ansvarlige myndigheder – det er så i sidste ende justitsministeren – fik sat det mandskab på den her opgave, som skal til for at sikre, at man har den sagsbehandlingstid, som man havde inden de nye regler,” siger han.

Venstrepolitikeren Morten Dahlin er gået ind i sagen og har stillet justitsministeren spørgsmål til, hvordan ministeriet vil håndtere sagen.

”Jeg håber, at det der kan komme ud af det her er, at regeringen tager udfordringen alvorligt, og at man får sat turbo på de her processer,” siger Morten Dahlin.

Personalemangel vil give lange ventetider i Københavns Lufthavn over påsken

Danskernes rejselyst er braget i vejret: ”Det går ret meget amok”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også