Forsinkelser og aflysninger hos SAS giver konkurrent fordel

SAS rangerer dårligere målt på både punktlighed og antal aflyste afgange, såkaldt regularitet, end konkurrenten Norwegian.
Det viser en opgørelsen over det seneste halve års flyvninger, foretaget af MobilityWatch.
Flyselskabet har det seneste halve år aflyst 2,5 gange så mange afgange som konkurrenten. Desuden var det i gennemsnit over en fjerdedel af SAS’ fly, der i perioden ikke ankom til tiden.
Ifølge pressechef i SAS, Alexandra Lindgren Kaoukji, vil selskabet fremover lægge sig i selen for at forbedre tallene.
”Vi ved, at hos forretningsrejsende er regelmæssighed og punktlighed vigtige parametre. Det er noget, vi arbejder hårdt på,” siger hun til MobilityWatch.
SAS profilerer sig i høj grad på punktlighed og på at være erhvervslivets foretrukne flyselskab. Flere analytikere mener derfor, at det i sidste ende kan svække SAS’ konkurrenceevne, hvis ikke selskabet leverer lige så høje resultater som konkurrenterne.
Halter bagefter konkurrenten
Opgørelsen fra MobilityWatch tager udgangspunkt i trafiktal fra SAS og Norwegian og viser selskabernes punktlighed og regularitet fra september 2022 til februar 2023.
SAS’ regularitet og punktlighed blev sidste sommer hårdt ramt af pilotstrejken. Derfor tager opgørelsen kun udgangspunkt i tal fra efteråret og frem, da de særlige omstændigheder skabte store udsving hen over sommeren.
MobilityWatch har tidligere dækket, hvordan SAS også i 2021 præsterede dårligere end Norwegian, når det kom til forsinkelser. De nye tal fra opgørelsen viser, at det ikke har ændret sig. SAS rangerer lavere end konkurrenten Norwegian på begge parametre.
Mens 82,1 pct. af Norwegians fly i perioden i gennemsnit ankom til tiden, er det samme tal hos SAS på 73,25 pct. Punktligheden bliver for begge selskaber målt ud fra hvor mange fly, der ankommer inden for 15 minutter af den planlagte ankomsttid.
Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her
Ser man ligeledes på antallet af aflysninger, den såkaldte regularitet, har Norwegian gennemført 99,32 pct. af afgangene, mens SAS har gennemført 98,33 pct.
Den procentvise forskel i regularitet kan virke lille, men ifølge flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs fra Winair berører aflysningerne alligevel et stort antal af selskabets passagerer.
”I udgangspunktet skal et flyselskab have en regularitet på 99 pct. eller bedre. Det er målet. I dag har SAS mellem 600 og 650 daglige afgange, og med 125 passagager i gennemsnit får du et ret stort antal passagerer, som dagligt bliver påvirket af aflysninger,” siger Hans Jørgen Elnæs.
(Artiklen forsætter efter grafikken.)
Punktlighed vægtes højt
Jacob Pedersen, SAS-analytiker hos Sydbank, ser mindre alvorligt på SAS’ regularitet. Han mener, at antallet af aflysningerne hos SAS stadig er relativt beskedent, selvom de altså er 2,5 gange højere end hos konkurrenten Norwegian.
Det er ifølge Jacob Pedersen vigtigere, at selskaber som SAS leverer højt på punktlighed, men også her halter SAS altså efter Norwegian. Det mener Jacob Pedersen i sidste ende kan få konsekvenser for selskabets popularitet hos de kundegrupper, der flyver meget, hvilket specielt tæller erhvervsrejsende.
”Hvis du gerne vil være et erhvervsvenligt flyselskab, skal du sikre dig, at du ligger højt på punktlighed. Og det er et område, hvor man skal blive lige så gode som de nærmeste konkurrenter,” siger Jacob Pedersen.
Hos SAS lyder forklaringen på den lavere punktlighed og regularitet, at fokus har været på selskabets igangværende rekonstruktion.
Snarligt fokus på drift
Flyselskabet har siden sidste sommer været under konkursbeskyttelse ved en domstol i New York. Planen er, at processen skal være afsluttet i andet halvår af 2023.
Her skal selskabets gæld og omkostninger være trimmet, ligesom nye investorer skal have sendt milliarder ind i selskabet for at gøre det levedygtigt på sigt.
Men ifølge SAS selv har processen haft betydning for driften i form af den lavere punktlighed og regularitet.
”Det kan være, at nogle af vores konkurrenter måske står stærkere på kort sigt, eftersom vi befinder os i en rekonstruktion. Men på lang sigt er vi bedre positioneret,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji til MobilityWatch.
Hun henviser til, at Norwegian allerede har gennemgået en lignende rekonstruktion i 2021, og ifølge hende står konkurrenten derfor stærkere på den korte bane.
”Når vi har gennemført rekonstruktionsprocessen, forventer vi at stå på en stabil platform, der giver os mulighed for at fokusere helt på driftskvaliteten. Vi har altid haft ambitioner og mål om en høj grad af regelmæssighed og punktlighed. Dem har vi på ingen måde reduceret,” siger SAS’ pressechef.
Burde det ikke være muligt både at kunne gennemgå en rekonstruktion og stadig levere højt på regularitet og punktlighed?
”Det kan man sige, og det gør vi. Vi leverer højt, men vi leverer ikke så højt, som vi gerne ville,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji.
Alexandra Lindgren Kaoukji henviser derudover til andre ting, der spiller ind på forsinkelserne.
F.eks. at selskabet de seneste år har investeret i mere bæredygtige fly, der tager længere tid om at starte op. Desuden har SAS arbejdet på at optimere selskabets brændstofforbrug.
”Noget, der også er vigtigt, både for vores kunder og for os, er bæredygtighed. Det betyder, at vi nogle gange flyver lidt langsommere,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji.
Hun pointerer desuden, at det er blevet mere besværligt for SAS at flyve bæredygtigt efter coronapandemien, da der er kommet flere fly i det europæiske luftrum.
Men længere flyvetider er vel noget, I planlægger med, så det burde vel ikke få jeres punktlighed til at fremstå lavere?
”Det er det, jeg mener. Vi må justere tidsplanen, og det er det, vi går i gang med nu. Når alt er på plads, sigter vi efter en høj punktlighed og regelmæssighed. Men lige nu er vi i en tilpasningsperiode,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji.
SAS forventer at nå det interne mål om 99 pct. regularitet inden sommer, men har ingen officielle mål om punktlighed.
Byder konkurrence velkommen
Opgørelsen fra MobilityWatch kommer i forlængelse af, at konkurrenten Norwegian i efteråret meldte ud, at selskabet fremover vil satse mere på de forretningsrejsende.
Norwegians indtægter fra forretningsrejsende er ifølge selskabet selv steget med 52 pct. fra 2019 til 2022. Det har givet selskabet blod på tanden, og selskabet har dermed ambitioner om at bevæge sig længere ind på et marked, som SAS i mange år har siddet stærkt på.
Men selvom Norwegian i øjeblikket leverer bedre resultater end SAS på både regularitet og punktlighed, ser SAS ikke store udfordringer ved konkurrentens nye fokus på erhvervssegmentet.
”Vi har altid haft konkurrence. Det er sundt, og det gør os bedre. Det betyder, at vi hele tiden forbedrer os og stræber mod højere mål. Men det er klart, at når vi ser på regelmæssighed og punktlighed, er det noget, vi skal arbejde hårdere for at sikre,” siger Alexandra Lindgren Kaoukji og fortsætter:
”Men vi ser også, at der i kølvandet på pandemien er færre forretningsrejsende. Derfor skal vi også rette os mod fritidsrejsende. Men vi har et produkt, der er meget værdsat af vores forretningsrejsende.”
Alexandra Lindgren Kaoukji har derudover tillid til, at selskabets brand og loyalitetsprogrammer er med til at sikre, at de forretningsrejsende bliver hængende hos SAS.
Relaterede artikler:
SAS åbner for afnotering fra børsen efter rekonstruktion
For abonnenter