Overblik: Sådan genåbnes der løbende for rejser

Rejserestriktionerne lempes i fire faser, der ifølge aftalen skal ende med implementering af EU-coronapas.
Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Tirsdag blev regeringen og Folketingets partier - med undtagelse af Nye Borgerlige - enige om en plan for lempelse af rejserestriktionerne i Danmark.

Rejserestriktionerne blev oprindeligt indført for at bremse smitten med coronavirus, men nu vurderes situationen at være så godt under kontrol samt vaccinerne at være udrullet i sådan en grad, at man kan lempe på restriktionerne.

Lempelserne kommer til at ske i fire faser, hvor den første står til at starte 21. april.

Her kan du læse dig ind på de væsentligste lempelser, der sker i hver fase:

Fase 1 (21. april).

* Udenrigsministeriet går tilbage til regelmæssigt at differentiere risikovurderingen for lande i EU. Lande bliver delt op i farver alt efter risikovurderingen.

"Grøn" betyder, at man frit kan rejse til et land, "gul" betyder, at man skal være særlig opmærksom, "orange" betyder, at ikke-nødvendige rejser frarådes, mens "rød" betyder, at alle rejser frarådes.

* Der etableres et nyt risikoniveau for lande, hvor der er særlig risiko for nye varianter af coronavirus.

* Kravet om test og isolation ved indrejse gælder stadig, når man kommer hjem fra rejse. Man er dog undtaget for isolation, hvis man kommer hjem fra et "gult" land.

* Danskere kan rejse til ødegårde, som de ejer i Norden.

Fase 2 (1. maj).

* Færdigvaccinerede danskere og udlændinge, herunder turister fra gule og orange EU- og Schengenlande, kan rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark. Det gælder ikke for lande, hvor risikovurderingen bygger på bekymrende varianter af coronavirus.

* Kravet om at kunne fremvise en negativ covid-19-test ved indrejse i Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod de nugældende 24 timer.

Fase 3 (14. maj eller når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år er vaccineret med første stik).

* Grænsen for, hvor højt incidenstal et land må have for at være lukket, hæves fra 20/30 til 50/60. Det betyder, at et land som udgangspunkt skal lukkes, hvis der er flere end 60 smittede per 100.000 indbyggere inden for de seneste syv dage. Incidenstallet skal under 50 igen, før der kan åbnes op.

* Kravet om anerkendelsesværdige formål afskaffes for alle udlændinge, der indrejser fra orange lande i EU eller Schengen-området. Krav om test og isolation ved indrejse gælder dog stadig.

Fase 4 (26. juni eller når der er implementeret et EU-coronapas).

* Indførelse af EU-coronapas vil gøre det muligt at holde sommerferie i Europa og modtage sommerturister i Danmark.

* For personer, der rejser uden et coronapas, vil der fortsat gælde rejserestriktioner og smitteforebyggende tiltag. I aftalen fremgår det, at det afklares nærmere frem mod fasens iværksættelse.

Kilde: Justitsministeriet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også