MobilityWatch

Bank hæver forventninger til vækst i Danmark i 2021

En udsigt til en næsten ophævelse af coronarestriktioner ved udgangen af andet kvartal lover godt for den danske økonomi. Derfor hæver Nordea nu forventningerne til Danmarks vækst.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Hvis den nuværende vaccineplan holder, kan danskerne se frem til at være nærmest fri for restriktioner ved udgangen af andet kvartal, og det lover godt for den danske økonomi.

Det er vurderingen fra storbanken Nordea, der i bankens seneste økonomiske prognose derfor hæver forventningerne til Danmarks vækst i bruttonationalproduktet (bnp) for 2021.

Nordea tror nu på, at Danmark i år vil opleve en bnp-vækst på 3 pct. Tidligere forventede banken en bnp-vækst på 2,5 pct.

Mod slutningen af 2020 blev der genindført stramme restriktioner i Danmark for at begrænse kraftig stigning i smittetallene, men de restriktioner er gradvist blevet udfaset siden begyndelsen af marts.

"Trods restriktioner i de første måneder af 2021 tyder de foreløbige indikatorer på, at der kun har været tale om et moderat fald i aktiviteten. I kombination med et solidt rygstød fra den hurtige genåbning har det styrket troen på en stærk fremgang i dansk økonomi i 2021," skriver Nordea i rapporten offentliggjort tirsdag.

"Det indebærer samtidig, at aktivitetsniveauet allerede ind i efteråret forventes at være højere end den hidtidige rekord fra slutningen af 2019," lyder det videre.

Nordea forventer desuden, at det økonomiske opsving vil vare ved ind i 2022, selvom højere renter, end mindre lempelig finanspolitik og en opremsning på boligmarkedet her forventes at tage toppen af vækstraterne.

Det medfører, at Nordea samtidig nedjusterer sine forventninger til BNP-væksten i 2022 til 2,8 pct. fra tidligere 3,5 pct.

I 2020 skrumpede den danske økonomi til sammenligning med 2,7 pct., og det var det største fald, der er registreret siden 2009.

Feriepenge og opsparede midler kan give løft

På trods af nedlukningen har danskerne været gode til at bruge penge, og det betyder ifølge Nordea, at den danske økonomi har klaret sig relativt godt igennem krigen. Selvom der har været flere omfattende restriktioner, er husholdningernes forbrug blot skrumpet 1,9 pct., hvilket er kun halvt så meget som under finanskrisen.

"Udover den gunstige udvikling på boligmarkedet skuldes den høje modstandskraft i husholdningernes forbrug også udbetalingen af indefrosne feriemidler, der sammen med faldende renteudgifter og en fortsat positiv reallønsvækst har givet et solidt løft til de disponible indkomster," skriver Nordea.

Det har til sammen fået danskerne til at spare mere op, og de penge kan blive ledt ud i samfundet i de kommende måneder.

"Hvis denne ekstraordinære opsparingen nedbringes igen i takt med de øgede forbrugsmuligheder indenfor specielt servicesektoren, vil det kunne give et stort løft til den samlede økonomiske aktivitet hen over sommeren," skriver Nordea.

Sundhedsminister på trapperne med frivillig vaccine

Håndsprit og rengøring kan tiltrække nye kunder til den kollektive transport 

Nye produkter og bedre service skal få passagererne tilbage til kollektiv transport efter coronakrisen

Mere fra MobilityWatch

Debat: Ro om afgifterne er afgørende for grøn omstilling

Den grønne omstilling af transportsektoren går nu hurtigere, end de fleste havde forestillet sig. Politikernes opgave i den kommende valgperiode er derfor at sikre fortsat ro om afgifterne, skriver direktør i Autobranchen Danmark i MobilityWatchs debatserie op til valget.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs