Danmark har fået en ny infrastrukturplan – få overblikket her

Mandag præsenterede Folketingets partier den nye plan for Danmarks infrastruktur frem til 2035.
Der er tale om en plan som med 161 mia. kr. skal sikre udbygning af motorveje, jernbaner og havne, samt etablering af letbaner og ladestandere, foruden cykelstier, støjreduktion og meget mere.
MobilityWatch har dækket lanceringen af planen indgående med reaktioner fra både politikere og erhvervslivet. Nedenfor kan du læse et udpluk Mobilitywatcs artikler om aftalen.
Historisk bred aftale
Selvom alle partier har skrevet under på aftalen, har det ikke været let at nå til enighed. Det kommer til udtryk ved, at både SF, Enhedslisten og Alternativet står uden for den tredje Limfjordsforbindelse over øen Egholm, mens de blå partier kun har fået en del af Hærvejsmotorvejen.
Læs mere her: Aftale på plads: Egholm-forbindelse bliver til virkelighed trods stor modstand
Transportminister, Benny Engelbrecht (S), er dog ikke i tvivl om, at nordjyderne har brug for den tredje Limfjordsforbindelse, selvom tre partier er gået ud af denne del af aftalen.
Læs mere her: Trods kritik ser minister stor støtte til Egholm-rute: "Er man i tvivl, så tag en tur rundt i Nordjylland"
Enhedslisten og Alternativet er begge ikke bare ude af Egholm-forbindelsen, men er decideret ude af hele aftalen på vejområdet. Det betyder også, at de to partier står uden indflydelse på fremtidige beslutninger.
Læs mere her: Partier afviste store dele af aftale: "Det er vigtigere for os at være fri af vejprojekterne end at have indflydelse på dem"
Venstre og resten af de blå partier endte med at få dele af den Hærvejsmotorvej, som de har ønsket sig. Det har dog udløst spekulationer om, hvorvidt Socialdemokratiet har brugt Hærvejsmotorvejen som politisk lokkemad, da partiet tidligere selv gik ind for en sådan motorvej.
Læs mere her: Slinger om Hærvejsmotorvej endte i kompromis: "Alle behøver ikke elske alle projekter"
Togfondens skæbne er fortsat ikke mere sikker end som så, da det fortsat kun er forligspartierne, der er med i aftalen. Venstre lægger ikke skjul på, at de ønsker at bruge de afsatte 13 mia. kr. på andre projekter, hvis partiet kommer til magten.
Læs mere her: Trods milliarder til togfond anerkender partier usikkerhed om tidsplan og fremtid
Samlet set bliver det dog den kollektive trafik, der får størst gavn af de 161 mia. kr. i planen.
Læse mere her: Efter infrastrukturaftale: Sådan skal den kollektive trafik se ud i fremtiden
Planen indeholder også en række økonomiske puljer, som skal fremme den grønne omstilling.
Der er tale om en halv mia. kr. til at forbedre ladeinfrastrukturen, 100 mio. kr. til at øge brugen af eldelebiler og 250 mio. kr. til "til udrulning af drivmiddelinfrastruktur for den tunge vejtransport," som det lyder i aftalen.
Læs mere her: En halv milliard skal forbedre ladeinfrastrukturen i ny trafikaftale
Det vækker glæde hos Dansk Elbil Alliance, som dog pointerer, at puljen ikke er stor nok. Transportminister, Benny Engelbrecht (S), er dog ikke enig i den konklusion.
Læs mere her: Minister kalder elbil-lobbys scenarie for 2030 "teoretisk" – og skulle det ske vil markedet selv løse situationen
Hos DI er der ren begejstring over den nye infrastrukturplan, som ifølge direktør Lars Sandahl Sørensen vil give Danmark "en infrastruktur i verdensklasse."
Hos brancheorganisationerne DTL - Danske Vognmænd og ITD så man dog gerne, der var sat flere penge af til rastpladser.
Læs mere her: Erhvervslobby jubler over aftale: "Den vil være med til at give Danmark en infrastruktur i verdensklasse"
Læs mere her: Danske vognmænd får puljer til grøn udruling og rastepladser
Også Det Konservative Folkeparti havde gået efter flere penge til rastpladser ligesom partiet også gerne havde set større investeringer til grøn omstilling af den tunge transport. Transportordføreren glæder sig dog over, at der er afsat 275 mio. kr. i planen, selvom der ikke er tale om en mirakelkur.
Læs mere her: Konservative om få penge til rastepladser i ny aftale: Private aktører må spæde til
Læs mere her: Konservative fik flere penge til omstilling af tung transport: "Vi kan i hvert fald nå et stykke af vejen"
En færgepulje på 100 mio. kr. vækker glæde hos Danske Rederier.
Læs mere her: Danske færger får endnu en pulje penge
Der er dog kun sat 50 mio. kr. af i en såkaldt havnepulje, hvor der kan søges om tilskud til etablering af kajanlæg og vejinfrastruktur på havnene. Og disse millioner må ikke bruges på at udgrave sejlrender, hvilket ellers er afgørende, hvis de store danske erhvervshavne også fremover skal kunne konkurrere med havne i udlandet, lyder det fra brancheforeningnen Danske Havne, som langt fra er tilfredse.
Læs mere her: Havnemillioner druknede i aftale: "Realistisk set sker der ikke noget før et nyt valg"
Utilfredsheden over få penge i havnepuljen har dog efterfølgende udløst en noget usædvanlig tvist mellem Dansk Folkeparti og Venstre om, hvem det er, der har kæmpet mest for havnene og dermed har tabt i forhandlingerne.
Læs mere her: DF i tvist med Venstre om havnenederlag: "Jeg skal ikke dele nogen ære med nogen"
Det vakte utilfredshed hos flere borgmestre i hovedstadsområdet, at Jylland har fået klart de største projekter.
Læs mere her: Ny infrastrukturaftale møder kritik på Frederiksberg
Læs mere her: Planer om letbane i stedet for metro: K i København er utilfreds med aftale om infrastruktur
Læs mere her: Forsker: Plan om infrastruktur udtrykker en skævvridning mellem landsdelene
Det helt store kritikpunkt ved infrastrukturplanen har været klimaet. Det skyldes bl.a., at en stor del af de nye milliarder i planen går til vejprojekter.
Læs mere her: Fagforening kritiserer ny aftale for at mangle grønne ambitioner
Læs mere her: Tænketank: Infrastrukturplan kan bidrage negativt til klimamålene
Ifølge finansminister, Nicolai Wammen (S), vil de fremtidige anlægsprojekter skabe mange jobs i bygge- og anlægssektoren.
Læs here her: Wammen lover "mange arbejdspladser" i ny infrastrukturplan