EU afviser britisk plan om genforhandling af brexit-aftale

En del af Boris Johnsons ønsker til en genforhandling indebærer et nyt havnesystem – noget, som dog bliver fejet af brættet i EU.
Maros Sefcovic, vicepræsident i EU-Kommissionen med ansvar for britiske relationer, hævder, at EU "ikke vil indvillige i at genforhandle protokollen". | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Maros Sefcovic, vicepræsident i EU-Kommissionen med ansvar for britiske relationer, hævder, at EU "ikke vil indvillige i at genforhandle protokollen". | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
ritzau finans

EU slår fast, at der ikke kommer en genforhandling af brexit-aftalen med Storbritannien, efter at London har forsøgt at revidere handelsreglerne for Nordirland.

Det skriver Financial Times.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, ønsker at genforhandle den såkaldte nordirske protokol med EU, selv om den kun har været gældende siden årsskiftet.

I kølvandet på brexit er der indført grænsekontrol ved nordirske havne, hvilket blandt andet har forstyrret handlen mellem Nordirland og det øvrige Storbritannien.

Nu foreslår Johnsons brexit-minister, Lord David Frost, i et brev at erstatte havnekontrollen med et nyt system, der primært bygger på ærlighed og få stikprøver.

Maros Sefcovic, vicepræsident i EU-Kommissionen med ansvar for britiske relationer, hævder dog, at EU "ikke vil indvillige i at genforhandle protokollen".

"Protokollen skal implementeres. Det er afgørende at vi respekterer internationale lovkrav," siger han ifølge Financial Times.

David Frost fortæller, at Storbritannien først og fremmest ønsker at forbedre den nuværende protokol, men afviser ikke at sløjfe den helt, hvis ikke EU vil samarbejde.

"Vi kan ikke fortsætte på den her måde," fastslår brexit-ministeren.

Han mener, at spørgsmålet om Nordirland efter brexit er "den største udfordring" for et produktivt forhold mellem Storbritannien og EU.

Små eksportører er stadig hårdt ramt af brexit – udfordringerne letter hos de større

Vognmænd i lastbil-limbo: "Det bliver op ad bakke hvis det her er regeringens holdning"

Trods kritik fra transportbranchen: EU-politikere ser nye klimakvoter som en "effektivt og fair" løsning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også