MobilityWatch

Chaufførmangel i Storbritannien skaber krisetilstande: Har ti dage til at redde julen

Med brexit forsvandt 25.000 chauffører. Minister overvejer at indsætte hæren for at få løst transportbehov.

Foto: Simon Dawson/Reuters/Ritzau Scanpix

Storbritannien har kun ti dage til at redde julen, lyder det fredag fra en interesseorganisation, der repræsenterer landets butikker og supermarkeder.

Der er en fatal mangel på chauffører, og det er delvist skabt af brexit. Det har ført til, at tankstationer har måttet lukke, og dagligvarer når ikke frem til supermarkeder.

"Lastbilchaufførerne er den lim, som holder vores forsyningskæder sammen. Uden dem er vi ude af stand til at flytte varer fra landbruget til varehusene," siger Andrew Opie, der leder British Retail Consortium.

"Medmindre der findes nye chauffører de næste 10 dage, så er det uundgåeligt, at vi vil se betydelige forstyrrelser op til julen," siger han.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Tidligere fredag sagde den konservative transportminister, Grant Shapps, til BBC, at det kan blive nødvendigt at sætte hæren ind for at løse problemet.

"Når det handler om, hvorvidt der er en rolle for militæret, er det indlysende, at det er der, og hvis det rent faktisk hjælper, så vil vi bringe det i spil," siger Shapps.

Lige her og nu er der for få chauffører i landet til at køre brændstof og dagligvarer ud i landet. 25.000 af de udenlandske chauffører er vendt tilbage til Europa, da den britiske afsked med EU blev endegyldig for godt ti måneder siden.

Brexit, en akut mangel på naturgas, stigende inflation og manglen på chauffører er en giftig cocktail, der i disse dage og uger er i gang med trække Storbritannien ned.

"Jeg vil se på enhver mulighed for at løse problemet," siger transportministeren.

Men han afviser at lukke "billigere europæiske chauffører" ind i Storbritannien igen, for det kan udkonkurrere britiske lastbilchauffører.

Storbritannien kunne godt bruge de chauffører nu, for olieselskabet BP har været nødt til at lukke nogle af sine tankstationer, fordi det ikke kan få tankvogne kørt ud, og supermarkeder melder om, at de ikke kan få kørt dagligvarer ud.

Supermarkeder og landmænd har i månedsvis råbt op om, at manglen på chauffører kan blive et kæmpeproblem.

Lige nu mangler der 90.000 lastbilchauffører i landet, skriver Reuters.

Regeringen overvejer, om det kan løses ved at gøre det nemmere at erhverve sig et kørekort til lastbiler.

Men krisen stopper ikke her.

Storbritannien er blevet særligt hårdt ramt af mangel på naturgas. Det er et problem, der kan mærkes over hele Europa lige nu.

Britisk industri har slået alarm, fordi det vil sætte produktionen i stå i visse virksomheder. Hundredtusinder af briter er afhængige af naturgas til opvarmning og madlavning.

Supermarkedskæde advarer om tomme hylder til jul som følge af chaufførmangel

Transportbranche efterspørger klare rammer for grøn omstilling: "Vi har ikke råd til at satse på en død and" 

Mere fra MobilityWatch

Yngre piloter går nu i åben krig med SAS-piloterne og Dansk Metal

Flyvebranchens Personaleunion, FPU, der især organiserer de yngre piloter, går midt i SAS-konflikten og pilotstrejken i struben på deres egne pilotkolleger og Dansk Metal. Dansk Metal kannibaliserer og ønsker blot de yngre piloters arbejdspladser lukket, siger FPU-formanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs