MobilityWatch

Der venter kommunale dramaer landet rundt

Bliver Enhedslisten størst i København? Kan Konservative holde Frederiksberg? Og så er der en duel på programmet mellem eksministre i Kolding.

Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Med 98 kommuner og dermed 98 valg er der lagt op til mange potentielle dramaer på valgaftenen.

Ritzau har set på seks kommuner, hvor der kan opstå dramatik, efter at stemmerne er afgivet.

København

Enhedslisten øjner noget stort i landets hovedstad med tidligere folketingsmedlem Line Barfod i spidsen. Partiet drømmer om at vælte Socialdemokratiet af pinden og blive størst.

København har haft en socialdemokratisk overborgmester, siden posten blev skabt i 1938.

Sophie Hæstorp Andersen, der er tidligere folketingsmedlem og formand for Region Hovedstaden, er Socialdemokratiets nye spidskandidat. Hun er også favorit til overborgmesterposten. Selv hvis Enhedslisten bliver største parti.

Frederiksberg

En konservativ højborg af de helt store. Måske står den for fald. Vælgerne var for fire år siden under 200 stemmer fra at skifte det nu 112 år gamle konservative bystyre ud, men med støtte fra Liberal Alliance og Venstre formåede den daværende borgmester, Jørgen Glenthøj (K), at beholde sin post med 13 mandater mod 12.

Siden har Glenthøj overladt styringen til Simon Aggesen (K). Men det forventes at blive tæt endnu en gang i kommunen i hjertet af København. Både De Radikales Lone Loklindt, Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet og folketingsmedlem Jan E. Jørgensen fra Venstre udfordrer borgmesteren.

Ishøj

Kommunen på den københavnske Vestegn er normalt en ekspeditionssag for Socialdemokratiet, men måske ikke i år.

Sidste år blev borgmester Ole Bjørstorp vraget som spidskandidat for Socialdemokratiet til fordel for Merete Amdisen. Bjørstorp meldte sig derefter ud af Socialdemokratiet, og han trak flere byrådsmedlemmer med sig til sin nye lokalliste, Ishøjlisten. Han genopstiller og udfordrer dermed sit tidligere parti.

Tønder

Den siddende borgmester, Henrik Frandsen, blev i valgperioden vraget som spidskandidat for Venstre, hvorefter han stiftede Tønder Listen.

Frandsen skal dermed kæmpe om stemmerne mod blandt andre den nye borgmesterkandidat i Venstre, Martin Iversen. Ifølge JydskeVestkysten har 11 af de 35 kandidater, der opstillede for Venstre i 2017, vendt partiet ryggen. Og de tegnede sig tilsammen for mere end halvdelen af alle stemmer på Venstre for fire år siden. Venstre, Socialdemokratiet eller Tønder Listen får formentlig borgmesterposten.

Kolding

"Præsidentvalget". Sådan lyder det fra flere sider. Og navnemæssigt smager det også af noget.

Hovedpersonerne i den sydjyske kommune er de to eksministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V), der begge har lagt billet ind på at afløse Venstres Jørn Pedersen som borgmester.

Kolding er Søvndals hjemmebane, mens Eva Kjer Hansen først flyttede til kommunen sidste år for at være klar til valget. Hun er dog umiddelbart favorit.

Det er dog værd at bemærke, at den afgående borgmester ikke ønskede at bakke op om Eva Kjer Hansen som ny spidskandidat, men foretrak en kandidat med lokal forankring.

Bornholm

Enhedslisten kan muligvis få sin første borgmester på klippeøen. Meningsmålinger peger i hvert fald på, at Enhedslisten får et godt valg. Holder målingerne helt ind i stemmeboksene, kan det blive viceborgmester Morten Riis (EL), der overtager efter S-veteranen Thomas Thors.

Sidstnævnte afløste i januar den populære Winni Grosbøll (S), der efter 11 år i spidsen for økommunen fik en stilling som direktør i Friluftsrådet. Også Dansk Folkeparti kan få en afgørende rolle på Bornholm.

Bred kommunal skepsis over for nulemissionszoner: "I høj grad et storby-tema" 

Mere fra MobilityWatch

DSB's milliarddyre eltog bliver forsinkede

De 100 eltogssæt, som DSB har bestilt fra franske Alstom, og som er den største ordre i selskabets historie, bliver forsinkede op mod et halvt år. Flere faktorer ligger bag, lyder det.

Muligt strejkekaos lurer i USA's travle havne

Forhandlingerne er indledt mellem containerrederier og havnearbejderne, men Mærsk-chef vurderer, at der ikke når at komme en ny aftale i hus, inden den nuværende udløber. Det giver frygt for strejkekaos.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs