En del af Watch Medier

MobilityWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
22.09.2022kl. 16.03

Debat: Brug for nyt klimavalg – nu med fokus på transporten

Der bør være mere fokus på rammerne og mindre på symbolerne i energi- og transportpolitikken i den kommende valgkamp og folketingsperiode. Det skriver direktør i Drivkraft Danmark i MobilityWatchs debatserie op til valget.
Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark | Foto: Drivkraft Danmark/PR
Af Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark

Trods pandemi og krig i Ukraine med høje energipriser til følge er der siden ”klimavalget” i 2019 truffet en lang række vigtige beslutninger på klima- og energiområdet.

Forhåbentlig kommer klimaet til at fylde mindst lige så meget i den kommende valgkamp og folketingsperiode.

Vi har nemlig stadig lang vej igen, før vi for alvor kan turde håbe på, at vi kan nå de klimapolitiske mål, der er sat nationalt og internationalt.

Skal transporten levere sin del, skal der for eksempel ske en betydelig omstilling af den tunge transport og flytrafikken. Det kræver mere fokus på rammer og mindre fokus på symboler.

Og den gode historie er, at en ambitiøs klimapolitik med fokus på rammer ikke står i modsætning til energiforsyningssikkerhed og energipriser, som er til at betale – tværtimod er det i dag hinandens forudsætninger.

Transportsektoren varmer op til valg

Danskerne skal efter alt at dømme til stemmeurnerne i løbet af efteråret.

MobilityWatch bringer op til det forventede folketingsvalg debatindlæg fra en række stemmer i transportbranchen, hvor de giver deres udlægning af, hvad der bør være valgets vigtigste temaer.

Læs tidligere indlæg nedenfor:

Ny debatserie ser på transportsektorens vigtigste ønsker til valgkampen

Debat: Ny regering bør tage vognmandsbranchens situation mere alvorligt


Som brancheorganisation for virksomheder, der leverer energi til transporten, kan vi med stor tilfredshed konstatere, at persontransporten er på rette spor.

Danskerne står i kø for at købe elbiler, og lynladestationerne skyder op over hele landet – mange af dem er etableret af Drivkraft Danmarks medlemmer.

Samtidig har Folketinget med ny lovgivning sikret vigtige rammebetingelser for et velfungerende marked med stor konkurrence på opladning af elbiler, som vi kender det fra brændstofmarkedet.

Ikke alt er endnu helt på plads i forhold til at sikre lige konkurrencevilkår mellem ladeoperatørerne, men vi er nået meget langt de seneste år, og ingen kan længere være i tvivl om, at elbiler er fremtiden i persontransporten, og at markedet kan levere den nødvendige omstilling med meget begrænset politisk indblanding.

Sværere ser det ud i den tunge transport. For selv om vi med CO2-fortrængningskravet har de rette rammer, famler både transportbranche og politikere stadig efter de rigtige løsninger her og nu.

Vi skal ikke længere tilbage end til sidste sommer, hvor Folketinget gav støtte til indkøb af LNG-gaslastbiler, som i dag holder helt stille hos vognmænd rundt omkring i landet på grund af de ekstreme gaspriser.

Dengang var tanken, at de skulle køre på flydende biogas, men kun et år senere er det ret indlysende, at der bliver rigeligt brug for biogassen andre steder, hvor den gør mere nytte end i transporten.

Eksemplet illustrerer, hvor galt det kan gå, når politikerne forsøger at udvælge enkeltteknologier og specifikke løsninger frem for at fokusere på de overordnede rammebetingelser og lade markedet tage risikoen i forhold til at træffe de rigtige (og nogle gange også forkerte) beslutninger.

Tag MobilityWatch med i lommen – hent vores app til enten iPhone eller Android. Så får du også besked på mobilen, når der sker noget vigtigt i branchen.

Hverken når det gælder den tunge transport eller fly, har vi endnu én grøn løsning. Lastbilproducenterne taler i stigende grad om 0-emmissionsteknologier som el og brint, men dieselmotoren vil fortsat spille en betydelig rolle efter 2030, hvor lastbilerne selvfølgelig skal køre på andet end fossil diesel.

Tilsvarende vil de flydende brændstoffer være dominerende i flytrafikken i mange år frem. Det betyder langt fra, at vi skal lade stå til og afvente, at de nye teknologier kommer af sig selv.

Det, der er behov for, er, at politikerne skal understøtte udviklingen med rammebetingelser, der fremmer teknologiudviklingen og sikrer reelle CO2-reduktioner her og nu. ”Volumen” og ”omkostningseffektivitet” bør være nøgleordene.

I den forbindelse skal det nuværende Folketing have ros for, at det har også truffet vigtige beslutninger, som ikke nødvendigvis førte til snore, der skulle klippes, penge, der skulle uddeles, eller andre symbolske handlinger, men som til gengæld understøttede omkostningseffektiv omstilling i den virkelige verden. Her tænkes der især på det CO2-fortrængningskrav, der i 2020 blev vedtaget for vejtransporten.

CO2-fortrængningskravet har ikke fyldt meget i offentligheden, men det sikrer til gengæld en CO2-reduktion på 1,4 mio. ton i 2030 og bidrager til udviklingen af nye bæredygtige brændstofteknologier.

CO2-fortrængningskravet understøtter for eksempel den store omstilling, som de danske raffinaderier er gang med fra blandt andet fossil diesel til vedvarende alternativer som PtX.

Desværre er den samme teknologineutrale tilgang ikke videreført til luftfarten. Statsministeren fremlagde i sin nytårstale ambitionen om, at indenrigsluftfarten skal være grøn i 2030, og regeringen har netop fulgt op med et konkret udspil. Det er en flot og rigtig ambition.

Men noget tyder alligevel på, at symbolerne har vundet over fokus på volumen og omkostningseffektivitet. Det har nemlig været vigtigt for regeringen, at alle indenrigsfly også fysisk flyver på 100 pct. bæredygtige brændstoffer (SAF) i 2030.

Det betyder i realiteten, at der fremadrettet vil værre behov for to separate brændstofsystemer til den danske luftfart. Et til indenrigs- og et til udenrigstrafikken.

Det er helt uforståeligt, da der allerede eksisterer et såkaldt massebalanceprincip, der anvendes i alle andre dele af energisektoren, og som ville gøre det langt mere omkostningseffektivt og smidigt at omstille luftfarten.

Når man i dag har en elbil og køber grøn strøm fra sin el-leverandør, kommer der jo heller ikke fysisk grøn strøm ud af ladestanderen. Men elselskabet sikrer, at der kommer en mængde grøn strøm ind på nettet, der svarer til den strøm, kunden har betalt for.

Selvfølgelig kan der etableres en separat distribution af bæredygtige brændstoffer til indenrigsflyvningen, ligesom der også kunne etableres et parallelt elnet med grøn strøm og et biogasnet ved siden af naturgasnettet. Det bliver bare uforholdsmæssigt dyrt i forhold til den CO2-gevinst, der opnås.

Eksemplet viser ligesom støtten til LNG-gaslastbiler, hvad der sker, når symbolerne vægtes højere end de overordnede rammebetingelser for markedet.

Fra Drivkraft Danmarks side skal der derfor lyde et stort ønske om, at der i den kommende valgkamp og folketingsperiode kommer mere fokus på rammerne og mindre på symbolerne i energi- og transportpolitikken

Ny debatserie ser på transportsektorens vigtigste ønsker til valgkampen

Debat: Ny regering bør tage vognmandsbranchens situation mere alvorligt

Relaterede artikler:

  • Jesper Kronborg, direktør i Dansk Erhverv Transport | Foto: PR / Dansk Erhverv

    Ny debatserie ser på transportsektorens vigtigste ønsker til valgkampen

  • Af Henriette Kjær, politisk chef ITD | Foto: ITD /PR

    Debat: Ny regering bør tage vognmandsbranchens situation mere alvorligt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

”Blue Water vil vokse – men det vil være med fokus på profitabel vækst, hvor vi holder fast i vores stærke værdier, unikke kundefokus og høje tilfredshed blandt både kunder og medarbejdere,” forsikrer Kurt Skov, stifter og afgående formand for Blue Water Shipping. | Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix
Fragt og logistik

Blue Water-stifter lover "fokus på profitabel vækst" i livsværket

Kurt Skov træder tilbage som bestyrelsesformand for milliard-koncernen Blue Water Shipping, men han slipper ikke virksomheden, forsikrer han. Som bestyrelsesmedlem vil han ”følge med i den overordnede drift”.
  • Mr. Blue Waters afløser vil være formand på sin egen facon: "Jeg kan ikke gøre det på Kurts måde"

For abonnenter

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Persontransport

Miljøorganisation kritiserer regeringens model for flyafgift

For abonnenter

Koji Sato, den nye adm. direktør, står til venstre for afgående topchef Akio Toyoda. | Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Persontransport

Toyota udnævner ny topchef

For abonnenter

Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Fragt og logistik

Royal Mail mister milliardbeløb på strejker

For abonnenter

Foto: Silas Stein/AP/Ritzau Scanpix
Fragt og logistik

Mærsk vil integrere Hamburger Süd og Sealand under samlet brand

Niels Henrik Rasmussen, adm. direktør i Donkey Republic | Foto: Pr / Donkey Republic
Persontransport

Børsnoteret delecykelselskab lægger an til at kæmpe med om større udbud

For abonnenter

Læs også

Thomas Corneliussen, adm. direktør i Frode Laursen. | Foto: Casper Dalhoff/JPA
Fragt og logistik

Frode Laursen støtter milliardpulje til ellastbiler – men peger på større problem

Fragtkoncernen Frode Laursen bakker op om nyt forslag om en milliardpulje til indkøb af ellastbiler. Der er dog behov for at tage hånd om et større problem, mener direktør Thomas Corneliussen.

For abonnenter

Foto: Seth Perlman/AP/Ritzau Scanpix
Fragt og logistik

Fedex forventer fortsat fald i danske aktiviteter

På det danske fragtmarked forventer Fedex’ datterselskab en markant større afmatning i det kommende år, end man har oplevet i seneste regnskabsår.

For abonnenter

Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Persontransport

Molslinjens køb af Forsea er gennemført

Helsingør-rederiet Forsea er nu ejet af Molslinjen, efter parterne har fået styr på de sidste detaljer i handlen, der blev offentliggjort i november.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Royal Mail mister milliardbeløb på strejker – 27. jan.
  • Miljøorganisation kritiserer regeringens model for flyafgift – 27. jan.
  • Blue Water-stifter lover "fokus på profitabel vækst" i livsværket – 27. jan.
  • Toyota udnævner ny topchef – 27. jan.
  • Flyproducent på jagt efter mere end 13.000 nye medarbejdere – 27. jan.
  • Mærsk vil integrere Hamburger Süd og Sealand under samlet brand – 27. jan.
  • Børsnoteret delecykelselskab lægger an til at kæmpe med om større udbud – 27. jan.
  • Nye Borgerlige får igen ny transportordfører – 27. jan.
  • SAS-bestyrelsen afholdt ti ekstraordinære møder sidste år – 27. jan.
  • OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune – 27. jan.
  • DB Schenker indgår aftale om stort antal eldrevne lastbiler – 27. jan.
  • Molslinjens køb af Forsea er gennemført – 27. jan.
  • DFDS-boss ser mulig eksplosion i efterspørgsel ved milliardpulje til grønne lastbiler – 27. jan.
  • Clever lancerer kæmpebatteri – 27. jan.
  • Borgmester vil mindske antallet af parter bag Aarhus Letbane efter it-fejl – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Watch Job

  • Danske Rederier søger klimakonsulent til barselsvikariat

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Kolofon

MobilityWatch
Søg

Sektioner

  • Fragt og logistik
  • Persontransport
  • Infrastruktur
  • Politik
  • Navne
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Thomas Bo Christensen

tbc@mobilitywatch.dk

Tlf.: +45 3330 8441

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Job

Abonnement

Prøv MobilityWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

mobilitywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7481

Læs mere om abonnement her

Adresse

MobilityWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8441

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MobilityWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MobilityWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge