Rejser uden for Europa undslipper nye flykvoter
Onsdag blev der enighed i EU om, hvordan det kommende kvotesystem for luftfarten skal se ud.
Der er tale om udformningen af det såkaldte ETS-system, som via den store klimaplan ”Fit for 55” skal hjælpe EU med at nå sit mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 pct. i 2030.
Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union er således blevet enige om, at kvotesystemet fremover skal gælde for flyvninger inden for EU’s grænser. Det betyder, at luftfarten fremover skal betale mere for dens udledninger.
Men når det kommer til langdistanceflyvninger uden for EU, bliver de undtaget.
I stedet vil den type af rejser ryge under de internationale CORSIA-kreditter, som ligger i International Civil Aviation Organization (ICAO).
Den beslutning møder kritik fra programchef for fremtidens mobilitet i den grønne tænketank Concito, Søren Have. Han mener ikke, at CORSIA-kreditterne kan flytte særlig meget, når det kommer til udledningen af CO2 fra flybranchen.
”Det er en stor mangel, at flyvninger ud af EU ikke er med (i kvotesystemet i EU, red.),” siger Søren Have til MobilityWatch.
Bør testes
Ifølge Euractiv udgør langdistance flyrejser ud af EU 6 pct. af afgangene fra EU’s lufthavne. Men de samme afgange står samtidig for ca. halvdelen af udledningerne af CO2 og kvælstofoxider som NOx.
De CORSIA-kreditter, som fremover skal gælde på flyrejser ud af EU, ligger dog på så lavt et niveau, at blandt andet Klimarådet i en rapport har lagt op til, at Danmark selv bør vedtage en passagerafgift for flyrejser ud af EU for at sikre, at luftfarten faktisk betaler for sin udledning.
Højt sat svarer CORSIA-kreditterne til ca. 20 kr. pr. ton CO2.
Læs mere her: Klimarådet: Danmark bør indføre passagerafgift på flyrejser ud af EU
Hos Dansk Erhverv Transport mener branchedirektør Jesper Kronborg dog, at det er fornuftigt, at man lader CORSIA-systemet stå sin prøve.
Der er nemlig lagt op til, at EU i 2025 skal revurdere, om CORSIA i sig selv giver en stor nok reduktion til, at EU kan nå Paris-aftalens målsætning om CO2-neutralitet i 2050.
”Vi mener, det er fornuftigt, at man rykker den beslutning til 2025,” siger Jesper Kronborg til MobilityWatch.
Bl.a. Klimarådet har pointeret, at CORSIA-kreditterne ligger på et alt for lavt niveau. Er det nok?
”Det må vi se på, når det bliver vurderet i 2025,” siger Jesper Kronborg.
Ifølge Søren Have fra Concito er CORSIA-kreditterne i sig selv dog langt fra nok. Han mener derfor, at man blot skubber en beslutning, som man burde træffe i dag.
Desuden mener han, at der nu er et endnu stærkere argument for at indføre en høj passagerafgift i Danmark særligt på rejser ud af EU.
Gode toner
Begge parter er dog enige om, at aftalen er et positivt skridt for flytrafikkens grønne omstilling i EU.
Hos Dansk Erhverv er man særlig begejstret for, at EU nu danner en fælles front, men Jesper Kronborg mener, at der skal være tale om globale aftaler, før at det rigtigt flytter noget.
Desuden er branchedirektøren glad for, at man har inkluderet SAF-allowances i aftalen, som vil give et tilskud til flyselskaber, som anvender mere af det grønnere brændstof i tanken på flyene.
”Det er en balanceret aftale, der tilskynder, at man flyver grønnere og udvikler teknologi,” siger Jesper Kronborg, som fortæller, at det dog i praksis vil betyde en merpris per flybillet. Umiddelbart vil den merpris ligge på ca. 60 kr. per billet.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Søren Have er begejstret for, at de gratis CO2-kvoter – der i dag eksisterer for luftfarten i EU – nu står til at ryge ud af systemet i 2026, hvilket er et år tidligere end planlagt.
Derudover er han begejstret for, at flyselskaberne fra 2025 skal registrere såkaldte ”non-CO2”-effekter, som dækker andre skadelige udledninger udover CO2.
Han ser aftalen som et skridt i den rigtige retning, men mener, det er svært at vurdere, hvor stort det skridt er.
”I sig selv er det ikke tilstrækkeligt til, at vi kan nå i mål med klimaneutralitet i 2050,” siger Søren Have.
Blandt andet mangler der en egentlig brændstofafgift for luftfarten, lyder det fra Concito.