MobilityWatch

Anklager kræver fængsel og millionbøde for udnyttelse af chauffører

Direktør og ledende medarbejdere i Kurt Beier A/S står ifølge anklager til tre års ubetinget fængsel.

Foto: Kurt Beier Transport/PR

En direktør, en bestyrelsesformand og to ledende medarbejdere i transportfirmaet Kurt Beier Transport A/S står til ubetinget fængsel i tre år.

Desuden skal virksomheden idømmes en bøde på 5,5 millioner kroner.

Det er kravet fra anklager Mads Bjerg Olesen tirsdag formiddag i Retten i Sønderborg, hvor straffesagen, som begyndte i maj, nærmer sig sin afslutning.

De tiltalte er direktør Karsten Beier, bestyrelsesformand Gitte Beier og to ledende medarbejdere.

De anklages for åger af særlig grov beskaffenhed. Det kan oversættes til grov økonomisk udnyttelse.

Det var ifølge anklagemyndigheden 30 chauffører fra Sri Lanka og Filippinerne, der blev udnyttet.

De var ansat i virksomhedens polske datterselskab. Men anklagemyndigheden mener, at de reelt arbejdede i Danmark og boede under meget spartanske forhold i en chaufførlejr i Padborg.

Chaufførerne blev aflønnet med op til 7900 kroner om måneden. Men de skulle ifølge anklageren reelt have haft op mod 35.000 kroner om måneden.

På den baggrund mener Mads Bjerg Olesen, at virksomheden har haft en uberettiget økonomisk vinding ved at underbetale chaufførerne.

"Der er tale om en systematisk, professionel udnyttelse af chauffører fra tredjelande gennem en længere periode. Det har givet en økonomisk berigelse i millionklassen for virksomheden," lyder det fra anklageren.

Det var Fagbladet 3F, der i slutningen af 2018 fik sagen til at rulle, da man offentliggjorde billeder af indkvarteringsforholdene for chaufførerne.

Politiet efterforskede i første omgang transportvirksomheden for overtrædelse af straffelovens paragraf om menneskehandel.

Det endte dog med, at der ikke blev rejst tiltale for menneskehandel, men derimod for åger af særlig grov beskaffenhed, for brud på udlændinge- og byggeloven.

De tiltalte har alle nægtet sig skyldige. De har henvist til, at de udenlandske chauffører har været ansat af det polske datterselskab, og at de er blevet aflønnet i overensstemmelse med polske løn- og ansættelsesforhold.

Efter anklagerens afsluttende bemærkninger er det nu de tre forsvareres tur.

Derefter skal dommeren og de to domsmænd votere og afgøre sagen. Der ventes dom i sagen 25. august.

Transportselskab bag slumlejr-sag leverede nyt underskud i 2020

Ny debatserie om manglen på chauffører: "Problemet er kæmpe stort" 

Mere fra MobilityWatch

DSB's milliarddyre eltog bliver forsinkede

De 100 eltogssæt, som DSB har bestilt fra franske Alstom, og som er den største ordre i selskabets historie, bliver forsinkede op mod et halvt år. Flere faktorer ligger bag, lyder det.

Muligt strejkekaos lurer i USA's travle havne

Forhandlingerne er indledt mellem containerrederier og havnearbejderne, men Mærsk-chef vurderer, at der ikke når at komme en ny aftale i hus, inden den nuværende udløber. Det giver frygt for strejkekaos.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs