Statskassen får halv milliard i retssag mod Heavy Transport Holding

Østre Landsret har afgjort en af de store sager om tilfælde, hvor udbytter eller renter er sendt til udlandet (Opdateret).
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Selskabet Heavy Transport Holding Denmark er af Østre Landsret blevet dømt til at betale 449 millioner kroner til statskassen.

Det oplyser landsretten torsdag på sin hjemmeside.

Skatteministeriet har fået medhold i opgøret, som er et af en lang række af tilfælde, hvor selskaber har udloddet udbytter eller betalt renter til deres moderselskaber i udlandet.

Sagerne kendes under betegnelsen ”beneficial owner”. Et kendetegn er, at moderselskaberne ligger i et EU-land eller i lande, som Danmark har indgået aftaler om dobbeltbeskatning med.

I torsdagens dom var moderselskabet i Luxembourg kun et såkaldt gennemstrømningsselskab, inden pengene blev sendt videre til skattely i Panama, fastslår landsretten.

Oveni beløbet på 449.824.500 kroner i udbytteskat skal selskabet Heavy Transport Holding Denmark Aps. betale renter i godt seks år. Netop når det drejer sig om spørgsmålet om renterne, har selskabet fået delvist medhold.

Sagen har varet i mange år. Den skyldes, at Heavy Transport betalte udbytter på 1,7 milliarder kroner til moderselskabet i Luxembourg. Skat krævede i 2007 503 millioner kroner.

Men selskabet gik til Landsskatteretten og fik i 2012 medhold i, at der ikke var baggrund for kravet. Denne afgørelse ville Skatteministeriet ikke affinde sig med, og derfor blev sagen sendt videre til det almindelige retssystem. Undervejs har man ventet på principielle afgørelser fra EU-Domstolen.

Moderselskabet i Luxembourg har ingen ansatte. Landsretten når frem til, at det ikke reelt havde råderet over udbyttet. Formålet med transaktionerne ”har været at undgå dansk beskatning af udbyttet i forbindelse med midlernes hjemtagelse til aktionærerne i Panama”, hedder det.

Moderselskabet bedømmes som et gennemstrømningsselskab ”uden selvstændig økonomisk og forretningsmæssig begrundelse”, og dermed var der tale om et kunstigt arrangement, hvis eneste formål var at undgå beskatning.

I andre sager om såkaldt beneficial owners har selskaber derimod fået medhold i landsretten. Det gælder for eksempel ISS og NetApp. Derimod har TDC tabt. Nogle af dommene er anket til Højesteret.

Et centralt forfatningsretligt spørgsmål i sagerne er, om de danske domstole overhovedet kan og skal følge et generelt EU-retligt princip. Det skriver advokatselskabet Plesner i en generel omtale på sin hjemmeside.

(Opdateret kl. 12.42 med yderligere oplysninger)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også