MobilityWatch

Storbanker overgiver sig - ser nu olieprisen holde sig

Bankerne Citi og Barclays tror ikke længere på, at olieprisen vil falde.

Investeringsbanker har ændret mening om olieprisens udvikling. | Foto: Equinor / Øyvind Hagen

To af de største oliebjørne blandt de store investeringsbanker har nu endelig overgivet sig og regner derfor med, at olieprisen vil holde et højt niveau i rum tid.

Den ene er Citgroup, der så sent som i sidste uge regnede med, at prisen på en tønde råolie på sigt ville falde fra de nuværende omtrent 120 dollar for Brent-olien til 70 dollar på grund af en lurende globale recession.

Argumentet var også, at forhandlingerne om Irans genindtræden i atomaftalen ville betyde, at iransk olie igen ville få adgang til verdensmarkedet.

Nu ser Citi dog ikke, at det vil ske før engang i første kvartal næste år, og derfor har banken i første omgang løftet sit bud på olieprisen her i andet kvartal 2022 med 14 dollar per tønde til 113 dollar, mens der for tredje kvartals vedkommende er sket et løft på 12 dollar til 99 dollar per tønde.

Det samme løft på 12 dollar er sket for buddet for fjerde kvartal til 85 dollar per tønde, mens prognosen for hele 2023 er sat op med 16 dollar til i snit 75 dollar.

”Vi ser fortsat en nedadgående trend for priserne, efter et hop op på kort sigt, på grund af progressiv løsning af ubalancen i udbud og efterspørgsel,” kommenterer økonomerne hos Citi Research.

Investeringsbanken fremhæver stadig, at efterspørgslen vil dale på grund af opbremsningen i den økonomiske aktivitet, ligesom banken peger på, at Opec+ er begyndt at pumpe mere olie op for at kompensere for manglende russisk eksport.

Irans mulige tilbagekomst i det gode selskab ville indledningsvist i sig selv forsyne det globale marked med 500.000 tønder olie om dagen. På sigt ses 1,3 mio. tønder råolie hver dag fra Iran.

Den britiske storbank Barclays har på samme måde løftet sit bud på olieprisen på baggrund af sanktionerne mod Rusland efter dets angreb på nabolandet Ukraine. Barclays ser nu olien ende 2022 med en snitpris på 111 dollar per tønde og det samme for 2023. Det er ensbetydende med løft på henholdsvis 11 og 23 dollar for de to år respektivt.

Den britiske bank vurderer, at sanktionerne mod Rusland vil betyde en reduktion i landets eksport på 1,5 mio. tønder hver dag. Cirka samme niveau spår Citigroup. Det kunne dog have været op mod det dobbelte, mener den amerikanske storbank, men nye kunder i Asien, læs Kina, vil afbøde eksportfaldet.

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs