MobilityWatch

Ny opgørelse: Tomgangen for industriejendomme er den laveste i 14 år

2021 har indtil videre budt på faldende tomgang og stigende lejepriser inden for lager-, logistik og produktionsejendomme. Det viser nye tal fra landets største portal for erhvervslokaler. Det aktuelle udbud er det laveste siden før finanskrisen.

Den gennemsnitlige leje pr. kvm inden for lager, logistik og produktion er steget med knap 10 procent på et år. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Andelen af ledige arealer i lager-, logistik- og produktionsejendomme er faldet med knap en halv million kvm i løbet af 2021. Det svarer til et fald på 26 procent, siden tomgangen toppede på 1,9 mio. ledige kvm i fjerde kvartal 2020.

Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, der er Danmarks største portal for erhvervslokaler, og som er ejet af ejendomsmæglere ligesom søstersiden Boligsiden.dk.

"Udbuddet svarer nu blot til 2,0 procent af de samlede arealer – det laveste niveau vi har registreret siden 2007," udtaler Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk, i en pressemeddelelse.

I alt er der lige godt 69 mio. kvm lager, logistik og produktion i Danmark, hvoraf to tredjedele er beliggende i Jylland. Og ifølge Robin Rich, analysechef hos mæglervirksomheden Newsec Advisory, så viser tallene fra Ejendomstorvet.dk, at udbuddet er for lille inden for disse segmenter – særligt i Storkøbenhavn.

"Der er stadig store transport- og logistikcentre uden for de store byer, men i takt med stigende krav fra forbrugerne om hurtig levering, så vil flere virksomheder have lokaler tættere på byerne og dermed tættere på forbrugerne," udtaler Robin Rich i pressemeddelelsen.

Ved indgangen til september var lejemål inden for lager, logistik og produktion udbudt på Ejendomstorvet.dk til en gennemsnitlig leje per kvadratmeter, som var 9,3 procent højere end ét år tidligere og 33 procent højere end de arealer, som var udbudt for fem år siden.

Dette er endnu et bevis på den stigende efterspørgsel, lyder det fra Jacob Wildahl, chef for industri og logistik i erhvervsmægleren Colliers Internationals afdeling i København.

"Mens lejerne for få år siden næsten kunne vælge og vrage, så skal de nu træffe hurtige beslutninger for overhovedet at få fat i lokaler. De kan heller ikke forvente korte lejekontrakter og andre gode vilkår, tværtimod ser vi flere steder tendens til stigende lejeniveauer," udtaler Jacob Widahl i pressemeddelelsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch)

Nyt nordamerikansk logistikcenter skal nedbringe leveringstid for Mærsk-kunder markant

Dansk Erhverv hyrer chef til ny transportafdeling 

Mere fra MobilityWatch

Yngre piloter går nu i åben krig med SAS-piloterne og Dansk Metal

Flyvebranchens Personaleunion, FPU, der især organiserer de yngre piloter, går midt i SAS-konflikten og pilotstrejken i struben på deres egne pilotkolleger og Dansk Metal. Dansk Metal kannibaliserer og ønsker blot de yngre piloters arbejdspladser lukket, siger FPU-formanden.

Læs også

Relaterede