MobilityWatch

Kun hvert tredje containerskib ankommer til tiden

To ud af tre skibe overholder ikke tidsplanen, viser nye tal for skibsfragten i august.

Foto: Mike Blake/REUTERS / X00030

Blot hvert tredje containerskib ankom til tiden i august, viser tal fra konsulenthuset Sea-Intelligence.

Det sker, alt imens at verdens havne er præget af flaskehalse og forstyrrelser, som betyder, at skibene ligger i kø og forsinker fragter verden over.

I august måned var det helt præcis 33,6 pct. af skibene, der ankom til tiden, og det er det laveste niveau i de ti år, hvor konsulenthuset har opgjort tallene. Det svarer til et fald på 30,1 procentpoint sammenlignet med august 2020.

I løbet af året har niveauet bevæget sig i intervallet 35-40 pct.

Blandt rederierne er A.P. Møller-Mærsk bedst til at ankomme til tiden, hvilket også har været tilfældet i de forrige måneder. I august ankom 45,6 pct. af rederiets skibe til tiden, mens Mærsk-ejede Hamburg Süd var næstbedst med en såkaldt rettidighed på 38 pct.

Mærsk-topchef Søren Skou har en målsætning om, at 85-90 pct. af rederiets skibe skal ankomme til tiden inden årets udgang. Målet blev første gang luftet i årets begyndelse, men siden da har nye forstyrrelser, flaskehalse og en række ekstraordinære omstændigheder gjort situationen på fragtmarkedet endnu mere vanskelig.

Det ændrer dog ikke ved rederiets målsætning, fortalte Søren Skou til MarketWire tidligere på måneden.

"Vi er lige så ambitiøse på reliability (rettidighed, red.), som vi hele tiden har været," lød det fra topchefen i september.

Den stigende efterspørgsel efter fragt kombineret med den manglende kapacitet har sideløbende fået priserne i spotmarkedet til at sige, så raterne ifølge rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) i sidste uge slog rekord for 20. uge i træk.

Mærsk B-aktien falder tirsdag 2,7 pct. til 18.305 kr.

En forårsdag i 1980 satte retningen for dansk Schenker-chef: "Jeg var rystende nervøs" 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs