MobilityWatch

Skatteminister afviser at røre ved milliardstøtte til rederier

Der bliver ikke pillet ved tonnageskat eller nettoløn til søfolk, slog skatteminister Morten Bødskov (S) torsdag fast.

Skatteminister Morten Bødskov (S). | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Skatteminister Morten Bødskov (S) står fast på, at regeringen ikke vil røre ved milliardstøtten til de danske rederier, som de får gennem den såkaldte tonnageskat og nettoløn til danske søfolk.

Det meldte ministeren ud på et samråd torsdag, som han var indkaldt til af regeringens støttepartier SF og Enhedslisten.

Det skriver mediet Shippingwatch.

Fra begge partier har der lydt kritik af statsstøtten til skibsfarten i et år, hvor flere rederier har kurs mod et rekordoverskud. A.P. Møller-Mærsk, der er verdens største containerrederi, forventer således at sejle et overskud hjem på omkring 100 mia. kr. i 2021, og også det kommende år tegner til at blive godt på grund af den aktuelle markedssituation under pandemien.

"Det er et særligt erhverv, som er i hård global konkurrence," sagde Morten Bødskov på samrådet ifølge Shippingwatch.

Han advarede i samme ombæring om, at en hårdere beskatning i stedet kan få rederierne til at flytte til udlandet. Det vil koste tusindvis af arbejdspladser, lød det fra ministeren.

Tonnageskat er en ordning, hvor rederierne kan betale et fast - og typisk lavere - skattebeløb baseret på skibenes størrelse snarere end deres indtjening. Gennem nettolønsordningen kan rederierne desuden nøjes med at betale nettoløn til danske søfolk, mens udenlandske søfolk under det, der hedder DIS, kan ansættes til udenlandsk løn.

Skatteministeriet har ikke noget klart overblik over, hvor meget statsstøtten hvert år koster staten i mistede skatteindtægter. På samrådet lovede ministeren dog at undersøge, om ministeriet fremover mere præcist kan regne sig frem til prisen.

Mere fra MobilityWatch

DSB's milliarddyre eltog bliver forsinkede

De 100 eltogssæt, som DSB har bestilt fra franske Alstom, og som er den største ordre i selskabets historie, bliver forsinkede op mod et halvt år. Flere faktorer ligger bag, lyder det.

Muligt strejkekaos lurer i USA's travle havne

Forhandlingerne er indledt mellem containerrederier og havnearbejderne, men Mærsk-chef vurderer, at der ikke når at komme en ny aftale i hus, inden den nuværende udløber. Det giver frygt for strejkekaos.

Læs også

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs