MobilityWatch

Godstransporten med danske lastbiler falder

De seneste to kvartaler har budt på fald i den nationale godstransport med danske lastbiler, som er nedadgående for første gang siden 2019.

Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Tredje kvartal bød på endnu et fald i godstransporten med danske lastbiler, der med 3803 tonkilometer er nede med 2 pct. i forhold til forrige kvartal. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik

Årsagen er et fald på 3 pct. i danske lastbilers nationale kørsel i kvartalet, hvor den internationale kørsel til gengæld steg med 2 pct. Den nationale firmakørsel med godstransport faldt med næsten 30 pct. i forhold til andet kvartal, mens vognmandskørslen var stort set uændret i de to kvartaler.  

Årets andet kvartal bød ligeledes på et fald i godstransporten med danske lastbiler i Danmark.  

Den nationale godstransport med danske lastbiler har generelt været opadgående under pandemien, og faldene mellem de seneste kvartaler er således de første siden 2019.  

Den nedadgående stime for transport med danske lastbiler er indtruffet efter et 2020, hvor godstransporten af både danske og udenlandske lastbiler nåede sit højeste niveau siden 2008.  

I løbet af årene har udenlandske lastbiler overtaget mere og mere af den internationale transport til og fra Danmark, mens transporten med udenlandske lastbiler mellem destinationer internt i Danmark - såkaldt cabotagekørsel - er uændret siden 2008. 

Mens godstransporten med danske lastbiler i tredje kvartal gik en anelse tilbage sammenlignet med kvartalet før, så er der en fremgang på knap 5 pct. sammenlignet med tredje kvartal sidste år, hvor det samlede transportarbejde lød på 3639 mio. tonkilometer.

Ny rapport peger på klar klimagevinst ved øget brug af godstog: Speditørlobby har svært ved at se realismen

Transportministeren er åben over for elveje: "Vi skal være klar til at rykke" 

Mere fra MobilityWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MobilityWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs