Michael Ebbe har taget soldaterværdier med ind i CFO-kontoret hos DSV

Sidste efterår blev Michael Ebbe ny finansdirektør i DSV. I interview med MobilityWatch fortæller han om, hvordan det har været at træde ind som ny mand i direktionen, om forskelle i forhold til forgængeren, og hvordan tiden som soldat har præget hans ledelsessyn.
Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR
Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR

Michael Ebbe har et hængeparti. En opgave, han aldrig er blevet færdig med, og hvor deadlinen for længst er overskredet.

For dengang tilbage i 2007, da den statsautoriserede revisor droppede revisionsbranchen til fordel for et job i DSV, var han i tvivl.

Godt nok ville han efter nogle år i konsulenthuset Ernst & Young gerne prøve noget nyt og gerne arbejde med ledelse. Men han var ikke sikker på, at livet ”på den anden side af skrivebordet” var det rette for ham.

”Jeg sagde til mig selv, at nu giver jeg det et år, og så laver jeg en plus/minus liste for at se, om det er sjovere her, eller om jeg skal tilbage til revisionsbranchen,” siger Michael Ebbe, da han tager imod MobilityWatch på sit kontor i DSV-hovedkvarteret i Hedehusene.

”Den liste har jeg aldrig fået lavet, men det ser jeg som et positivt tegn.”

I stedet er det blevet til mere end 15 år i speditørkoncernen, der undervejs er vokset til at blive en af verdens største aktører på området.

”Rejsen hos DSV har bare været så fantastisk og med så mange muligheder, så jeg har aldrig fået sat mig ned og set på, om der var noget, som jeg hellere ville.”

Har aldrig sagt nej

Foreløbigt er det da også kun gået frem for den nu 52-årige Michael Ebbe, siden han i foråret 2007 blev kontaktet af den daværende finansdirektør Jens Lund med tilbud om en kop kaffe og kort efter en ansættelseskontrakt.

Han startede med at få ansvaret for området rapportering og controlling, men allerede efter et år rykkede han videre inden for DSV’s finansafdeling og har siden fået bygget flere ansvarsområder og projekter på.

Blandt milepælene er integrationen ved opkøbet af selskabet UTi i 2016 og opkøbet af det endnu større Panalpina i 2019.

Desuden nævner han oprettelsen af selskabets store shared services centre i Warzawa i Polen og i Manila på Filippinerne, der bl.a. står for forskellige interne ydelser inden for it, betalinger, bogholderi m.m., og som i dag tæller flere end 1500 ansatte.

”Der er bare kommet mere og mere, og jeg har aldrig sagt nej til noget, som Jens Lund er kommet løbende med.”

Den foreløbige kulmination kom sidste efterår, da Michael Ebbe afløste netop Jens Lund på posten som finansdirektør og dermed udvidede den mangeårige duo i toppen af DSV til en trio med topchef Jens Bjørn Andersen i spidsen.

Mens Michael Ebbe var i tvivl om, hvorvidt DSV og livet uden for revisionsbranchen var noget for ham, var der ingen usikkerhed i forhold til, om CFO-posten var noget, han ville sige ja til.

”Jeg synes, at det ville være et mærkeligt tidspunkt at begynde at sige nej.”

Trak lavt nummer

Michael Ebbes opstigen i DSV har naturligt medført, at han har fået stadig flere medarbejdere under sig i selskabet, der ved seneste regnskab havde over 77.000 ansatte på lønningslisten.

Selv om det efterhånden ligger mange år tilbage, fortæller han, at mange af hans ledelsesværdier stammer fra dengang, han efter gymnasiet trak et meget lavt nummer til session.

Det betød, at han måtte ind som rekrut på Sjælsmark Kaserne, og det viste sig at være mere interessant, end han havde regnet med inden.

Derfor tog han på sergentskole i Varde, inden han efterfølgende kom tilbage til Sjælsmark. Det endte med at blive nogle lærerige år, som han på ingen på måde har fortrudt.

”Man kan virkelig lære meget om ledelse i militæret. Hvordan man får motiveret medarbejdere, hvordan ens leder agerer og ikke mindst, hvordan man får folk med,” siger han.

Især det sidste har sat sig spor hos ham.

”Handler ledelse om at sige: ”Min rang er højere end din, og derfor bestemmer jeg.” Eller får du folk med ved at sige: ”Gutter, vi skal have løst den her opgave. Jeg gør sådan, I gør sådan og så løber vi,” siger han.

”Medarbejderne får respekt for dig som person, hvis du løber med, i stedet for at du råber og skriger ad dem. Det lærte jeg utroligt meget af som sergent.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR
Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR

Michael Ebbe erkender, at han som finansdirektør ikke selv kan løbe med på opgaverne på samme måde som dengang i militæret. Tværtimod gælder det ofte om ikke at komme for langt ned i de ting, som kollegerne under ham sidder med.

”For så drukner jeg,” som han siger.

Finansdirektøren fortæller, at det for ham i stedet handler om at kunne foretage nogle særlige ”dyk” ned i nogle af de komplicerede problemstillinger hos cheferne under ham.

Her skal han danne sig et overblik, hjælpe afdelingen med at ”skrue på de rigtige knapper” og så skal han ”stige op igen,” forklarer han, mens han giver et svip med sin håndflade som et fly, der stiger til vejrs, for at illustrere pointen.

”Kunsten er at finde ud af, hvornår man skal ned og hjælpe. Ellers risikerer jeg at begrænse hele afdelingens output. Omvendt er det også vigtigt at forstå, hvad ens folk laver.”

Samtidig understreger han vigtigheden af at have det rette team omkring sig, ligesom man ikke må holde på for megen viden, så man bliver en flaskehals, som alt skal igennem.

”Derfor finder den dygtige leder nogle medarbejdere, som er mindst lige så dygtige som en selv til de respektive fagområder og lader dem shine. Det er der nogle ledere, der ikke forstår, men i virkeligheden ender de tit med at blive ramt, fordi de reducerer det samlede output.”

Michael Ebbe fortæller, at han efter overtagelsen af CFO-rollen har justeret såvel holdet under ham som rollefordelingen. Det har dog været noget, der har været undervejs gennem længere tid, da han allerede siden 2020 har været vice-CFO under Jens Lund, som har brugt en stor del af sin tid på DSV’s opkøb og integrationen af disse.

Netop det fokus hos Jens Lund er også grunden til, at det var nødvendigt at udnævne Michael Ebbe til finansdirektør, da både opkøbene over de senere år har fyldt mere, samtidig med at kompleksiteten på CFO-området er øget, fortæller Michael Ebbe.

”Men en af årsagerne til, at jeg blev valgt, var også, at jeg kan noget andet end Jens og Jens,” siger han.

Det ”andet” ligger ifølge Michael Ebbe selv i hans personlighed og i hans ledelsesværdier, hvor han på begge områder er anderledes end især Jens Lund.

Hvor Michael Ebbe lægger vægt på analyse og nuancer ved forskellige problemstillinger, har den tidligere CFO og nuværende driftsdirektør ”en mere kontant måde at få tingene til at ske på,” lyder det fra kollegaen.

”Omvendt skal jeg selvfølgelig så arbejde med, at når man skal tage en beslutning, så skal man på et tidspunkt sige enten A eller B. Så nytter det ikke at tage en mellemvej, men i stedet sige: ”Nu er det det, vi gør.” Her er man nødt til at være lidt firkantet,” siger Michael Ebbe, der understreger, at forskellighederne mellem ham og Jens Lund gør, at de komplementerer hinanden godt.

God til at se nuancer

Netop Jens Lund har som mentor i finansdirektørrollen også givet ham et de bedste råd igennem karrieren, fortæller Michael Ebbe.

Det handler både om at træffe beslutninger, men også om at erkende, at man ikke kan nå alt, hvilket ifølge Michael Ebbe er afgørende, når man sidder som CFO i en global virksomhed.

”Jens har sagt til mig, at som CFO står man i et vandfald, hvor det vælter ned med informationer. Her kan man let miste fodfæste. Derfor handler det om at stå fast, finde de informationer, man skal bruge, og så sige, at det er, hvad man når i dag,” siger Michael Ebbe.

”Der er selvfølgelig ting, som man kan ikke bare kan lade ligge. Men nogle gange må man sige til sig selv, at man må tage en timeout og kigge på det i morgen. Ellers ender det med, at man ikke sover om natten og får stress.”

(Artiklen fortsætter under billedet)

Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR
Michael Ebbe, CFO i DSV | Foto: DSV / PR

Efter otte måneder i den nye rolle går det dog foreløbigt fint, fortæller han.

Selv om der er nye opgaver, som f.eks. at stå til ansvar over for bestyrelsen, føler han sig i det store hele godt klædt på som følge af tiden som vice-CFO. Der er dog en stor forskel fra dengang.

”Det er, at jeg i dag ikke på samme måde kan gå til Jens Lund og spørge til råds. Nu er det mig, der har den ultimative beslutningskompetence.”

Det passer ham dog glimrende.

”Mens jeg har været på vej op i DSV, har jeg selvfølgelig løbende gjort mig overvejelser om, hvorvidt jeg gerne ville blive ved med at være i en global virksomhed, eller om jeg hellere ville ned i noget mindre, men hvor jeg kunne bestemme mere. Nu har jeg været så heldig, at jeg har fået begge dele – at være i en stor virksomhed og være øverst på mit område. Det er en kæmpe gave.”

DSV efterspørger mere klimaregulering og er klar til ”pisk, stok eller gulerod”

DSV-chef peger på nyt it-system som grundpille til at indfri 2026-mål

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også