MobilityWatch

Ny teknologi og grøn transport bliver store samtaleemner på årets folkemøde

FOLKEMØDE 2022: Folkemødet på Bornholm løber af stablen i denne uge, og der tegner til at blive mangt og meget at tale om blandt de forskellige aktører i transportsektoren, der er til stede. Fælles for de fleste arrangementer er, at de har tråde til branchens helt store udfordring; den grønne omstilling. Få et overblik her.

Folkemødet løber af stablen denne uge fra torsdag til søndag. Her et billede fra Folkemødet i 2019.

Flere dage med oplæg og debatter bliver skudt i gang torsdag, når det årlige Folkemøde på Bornholm løber af stablen.

MobilityWatch vil løbende rapportere fra begivenhederne på Solskinsøen, hvor der venter masser af diskussioner i transportens tegn.

Fælles for de fleste transportrelaterede debatter er, at der er en tråd til grøn omstilling.

Nedenfor følger et udpluk af begivenhederne.

Torsdag

Energikilder er for alvor kommet på dagsordenen, efter Rusland invaderede Ukraine, idet de europæiske lande nu i høj grad vil gøre sig uafhængige af gas fra Rusland, mens benzin- og dieselpriserne ligeledes er skudt i vejret.

Hvilken rolle hydrogen kan få for fremtidens transport er derfor på dagsordenen i et arrangement, som Hollands ambassade i Danmark afholder, hvor repræsentanter fra bl.a. Green Power Denmark, Brint Branchen og Rådet for Grøn Omstilling skal debattere dette med den hollandske ambassadør, den fungerende repræsentationschef i Europa Kommissionen samt en chef for Rotterdam Havn.

Det sker kl 13.00-13.45 i B10 - Kingdom of The Netherlands.

Kl 14.00 må man vælge mellem to arrangementer om hhv. delebiler og fremtidens mobilitet, der finder sted i hhv. G3 - F&P og F37 - Operate.

Til delebilsdebatten, som selskabet Share Now arrangerer, skal delebilsselskabets direktør, Morten Jakobsen, debattere med Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ida Auken (S) og Ole Birk Olesen.

Til snakken om fremtidens mobilitet deltager bl.a. Karsten Lauritzen, direktør i DI Transport, Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i København og Søren Have fra tænketanken Concito.

Fredag

Dag 2 på Folkemødet bliver trådt i gang med en debat om, hvordan flere danskere kan lokkes til at tage cyklen, og hvordan transportvanerne generelt bliver skubbet i en grønnere retning.

Det finder sted kl. 9.30-10.15 i F34 DI Hjørnet - Havnegadescenen, hvor transportminister Trine Bramsen (S), Karsten Lauritsen, DI Transport, Rambølls adm. direktør Ib Enevoldsen og Holger Ross Lauritsen, adm. direktør i tankvognsselskabet VM Tarm.

Transportministeren deltager yderligere i tre arrangementer om fredagen. Først skal hun debattere e-fuels sammen med DFDS-topchef Torben Carlsen, strategi- og kommunikationsdirektøren i Ørsted samt Mogens Lykketoft, der er formand for Energinet. Det sker kl. 15.30-16.00 på H7 - Det Blå Danmark.

Opret et gratis prøveabonnement på MobilityWatch her

Dernæst skal hun tale om fordomme og myter i transportbranchen kl. 16.10-16.30 i A7 - Transportens Udviklingsfond, mens hun kl. 17.15-18.00 skal dele sine tanker om infrastruktur og transport ”nu og i fremtiden” i et arrangement arrangeret af Operate i F37.

I løbet af fredagen vil der desuden være debatten om den grønne omstilling for luftfarten, mens rekrutteringsudfordringerne på transportområdet ligeledes skal diskuteres.

Lørdag

Den grønne overhaling af luftfartsindustrien er ligeledes på tapetet lørdag, når DAT-direktør Jesper Rungholm og Gitte Saaby Kjær, der er driftsdirektør i emballageproducenten Newloop, mødes til en snak om branchens udfordringer om netop dette. Det sker fra kl. 9.00-10.00 i J5 - Kæmpestrandens Debattelt.

Fra kl. 12.15-13.00 er der en bredere debat om fremtidens drivmidler til transportsektoren, hvor Søren Clausen, direktør for public affairs i Københavns Lufthavn, er blandt deltagerne sammen med Linus Eriksson, direktør i Øresundsbro Konsortiet, og Kenneth Herschel, adm. direktør i taxaselskabet Viggo. Debatten finder sted i G7 - Dansk Erhverv.

Droneteknologi bliver også et af temaerne lørdag, når der først kl. 13.45-14.30 i G7 - Dansk Erhverv og senere kl. 15.00-16.00 i A60 - Engineer the Future er debat om droneteknologi - og flyvninger som eksporteventyr og til brug til grøn indenrigstrafik og logistik.

Mere fra MobilityWatch

Læs også