Jens Bjørn Andersen forventer "blød afmatning" i resten af 2022

DSV-topchef Jens Bjørn Andersen forventer faldende efterspørgsel i resten af 2022, men ingen stor nedgang. Speditørkoncernens nye opjustering indeholder stadig en forventning om en afmatning, påpeger han i interview med MobilityWatch.
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV. | Foto: PR/DSV
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV. | Foto: PR/DSV

Andet kvartal bød på nye rekorder i DSV’s nøgletal, mens speditørkoncernen ligeledes kunne opjustere sine forventninger til helåret.

Men trods fremgangen i kvartalet og de højere forventninger er selskabet indstillet på en dalende efterspørgsel bredt på fragtmarkederne resten af året.

Læs også: DSV opjusterer forventningerne efter endnu et rekordkvartal

”Baseret på de informationer, vi har, og de samtaler, vi har med vores kunder, så vurderer vi, at det bliver en blød afmatning, men at efterspørgslen ikke kommer til at falde fuldstændig fra hinanden,” siger topchef Jens Bjørn Andersen til MobilityWatch.

Afmatningen kan ikke ses i selskabets toplinje, der i kvartalet vokser til 62,7 mia. kr. mod 37,8 mia. kr. i samme periode sidste år.

Men dykker man ned i luft- og søfragtsdivisionerne kan man se, at fragtmængderne er faldet, hvis man ser bort fra opkøbet af Agilitys Global Integrated Logistics (GIL).

På luftfragtssiden er volumenerne således gået omkring 1 pct. tilbage, mens søfragtsvolumenerne er dykket med 6 pct.

”Det lyder lidt dramatisk, men man skal huske, at det delvist er forårsaget af nedlukningen, vi så i Kina på grund af deres nultolerancepolitik,” siger Jens Bjørn Andersen, som dog også ser andre faktorer spille ind:

”Det kan jo ikke være en overraskelse for nogen, at den inflation, vi har set, har spillet ind, ligesom forbrugsmønstrene er reverseret mod oplevelseskøkonomi igen, efter verden er åbnet op.”

En implicit forventning

Den nye opjustering fra DSV, der er den anden af slagsen i år, lyder på, at driftsresultatet for helåret ender i intervallet 23-25 mia. kr. Tidligere lød forventningen på 21-23 mia. kr.

En udmelding, som har bidraget til den positive modtagelse af aktiemarkedet såvel som analytikere.

Jens Bjørn Andersen peger dog på, at den nye forventning både indikerer en stærkere forretning, men samtidig også rummer en forventning om en lavere efterspørgsel.

”Hvis man nu analyserer mange års resultater i DSV, vil man kunne se, at første halvår udgør under 50 pct af et helt års indtjening. Nu har vi lavet 14 mia. kr. i første halvår (på driften før særlige poster, red.), og vores guidance topper ved 25 mia., så det ligger jo implicit, at der bliver en eller anden afmatning i andet halvår,” siger han og understreger, at forventningen er behæftet med en stor grad af usikkerhed.

DSV-bossen påpeger i den sammenhæng, at udviklingen i andet kvartal ikke har været en nedadgående kurve, som man måske ellers kunne få indtryk af, meldingerne om faldende efterspørgsel taget i betragtning.

”Når vi ser på anden kvartal, så var det ikke én lang nedtur. Det sluttede fremragende. Vi har ikke fået fuldstændig rapportering ind fra juli måned endnu, men der er ikke noget i vores tal på nuværende tidspunkt, der siger, at vi er på vej til at falde ud over en skrænt nogen steder.”


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også