Økonomer forudser at inflationen vil nå mere normalt leje i 2023

Det er sandsynligt med en inflation på 2-3 pct. til december, lyder det fra økonomer.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Flere økonomer forudser, at inflationen er på vej mod et mere normalt leje, og spår at inflationen vil ramme 2-3 pct. til december. Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, og andre økonomer påpeger dog, at der er stor usikkerhed, og situationen afhænger særligt af udviklingen i energi- og fødevarepriserne.

Det skriver Børsen.

Las Olsens forudsigelse bygger på et regnestykke, der antager, at priserne på fødevarer, el og gas vil være uændret i 2023 samt, at de øvrige priser i økonomien fortsætter i samme tempo som de sidste tre måneder. 

Hvis antagelserne viser sig at være korrekte, vil inflationen nå forudsigelsen.

”Inflationen i 2023 er enormt afhængig af prisudviklingen i de følsomme prisgrupper: energi og fødevarer. De 2 pct. i december forudsætter derfor også, at energipriserne ikke tager en ny eksplosion,” siger Niels Storm Knigge, ledende økonom i Kraka, ifølge Børsen.

Inflationskrisen er ikke fuldstændig overstået i 2023, og på trods af forventningerne om fald i inflationen er der mange afgørende faktorer såsom situationen på arbejdsmarkedet, der kan komme til at påvirke inflationen. 

Cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen, påpeger ligeledes, at forudsigelsen kommer med visse usikkerheder og nævner den høje kerneinflation som en bekymrende faktor, lyder det ifølge Børsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også