Oliepriser stiger med brud i forsyningskæden i Liberia og Nigeria

”Oliepriserne stiger med forventninger om, at oliemarkedet vil blive meget stram,” lyder det fra analytiker.
Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger fredag morgen efter brud på forsyningskæden i Liberia og Nigeria, samt på håbet om højere efterspørgsel grundet aftagende amerikansk inflation.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 81,38 dollar mod 81,09 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 76,92 dollar mod 76,65 dollar torsdag eftermiddag.

En række oliefelter i Libyen blev torsdag lukket ned i protest fra en lokal stamme efter en kidnapning af en tidligere minister. Protesterne i Libyen kan alene reducere antal tønder olie om dagen med 250.000, ifølge ANZ Research. Uafhængigt af dette, har Shell suspenderet en lastning af olie fra Nigeria grundet mistanke om lækage ved en terminal.

”Oliepriserne stiger med forventninger om, at oliemarkedet vil blive meget stramt, efterhånden som Libyen og Nigeria håndterer forstyrrelser, mens russisk råolieeksport endelig falder,” siger Edward Moya, der er senioranalytiker hos finanshuset Oanda, til Reuters.

På efterspørgselssiden har en svækket amerikansk dollar og et faldende tempo i forbrugerprisernes stigning i USA givet anledning til håb om en ende på den amerikanske centralbanks rentestigninger og en øget efterspørgsel.

Torsdag øgede Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, prognosen for væksten i efterspørgslen efter olie i 2023.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 1958,87 dollar mod 1960,91 dollar torsdag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også