Organisationer efterlyser klarhed om tilsyn i ny postaftale

I lovforslag skal det frie marked stå for postomdeling under tilsyn af Trafikstyrelsen. Men ifølge høringssvar står det ikke klart, hvilke krav styrelsen skal føre tilsyn med.
Omdelingen af post skal bestemme af en ny postlov. | Foto: Pr / Postnord
Omdelingen af post skal bestemme af en ny postlov. | Foto: Pr / Postnord

Hvis befordringspligten forsvinder, sådan som et flertal på Christiansborg har aftalt, skal Trafikstyrelsen føre tilsyn med, at markedet ikke efterlader store huller uden omdeling. Men i flere af høringssvarene til den nye postlov går et spørgsmål igen: Hvad er det præcis, Trafikstyrelsen skal føre tilsyn med?

I sit høringssvar efterlyser brancheforeningen Grakom, at det skrives ind i postloven, hvad der skal opfyldes, før Trafikstyrelsen kan konstatere, at det fri marked har sikret en tilstrækkelig omdeling.

”I det nu udarbejdede lovforslag savner vi stadig en nærmere beskrivelse af styrelsens tilsyn,” siger Grakoms adm. direktør Christian Jensen på Grakoms hjemmeside i anledning af det afleverede høringssvar.

Også HK Privat og 3F Industri savner klarhed. I sit høringssvar skriver de to fagforeninger:

”Hvilke krav vil der blive stillet ved en liberalisering? Hvor ringe skal kvalitetstallene være, før Trafikstyrelsen konkluderer, at markedet ikke løfter opgaven?”

De to fagforeninger undrer sig også over, at der ikke bliver stillet krav af miljømæssig karakter til den nye omdeling. Samlet set beskriver de processen om den nye postlov som ”unødigt forhastet.”

Ligesom Grakom foreslår de, at kravene til Postnord videreføres som målestok for fremtidens omdeling.

Interessen fra postloven stammer særligt fra alle de medlemsblade, der i dag omdeles af Postnord, der har befordringspligt. Med afskaffelsen af befordringspligten frafalder momsfritagelsen for de blade. Det bekymrer blandet andet Danske Patienter, der er en paraplyforening for 24 patientforeninger.

”For patient- og pårørendeforeningerne vil den foreslåede afskaffelse af momsfritagelsen – som det også fremgår af høringsmaterialets side 21 – betyde større udgifter til porto,” står der i organisationens høringssvar.

”For foreningerne vil det medføre et valg mellem at stoppe for distributionen af medlemsblade eller at skære i øvrigt vigtigt arbejde, herunder bl.a. forskning, rådgivning til og aktiviteter for patienter og pårørende for at få råd til at fortsætte med at distribuere bladene,” lyder det.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MobilityWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også