Krig i Mellemøsten kan sende olieprisen helt i vejret

Priserne kan nemt stige til over 100 dollar per tønde, lyder det.
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Af marketwire

Oliepriserne aftager en anelse mandag morgen efter sidste uges store stigninger, mens handlernes blik er rettet mod konflikten mellem Israel og Hamas, der frygtes at kunne hive andre lande med.

En eskaleret konflikt kan understøtte oliepriserne, fortæller en oliehandler til Reuters.

”Den påvirkning, som kan involvere olieproducerende lande, er til en vis grad blevet indregnet i priserne, men hvis en egentlig invasion på landjorden skulle finde sted og påvirke olieforsyningen, kan priserne nemt stige til over 100 dollars per tønde,” siger Hiroyuki Kikukawa, der er direktør for NS Trading. 

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 90,55 dollar mod 91,20 dollar natten til mandag, men 89,21 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 87,43 dollar mod 87,88 dollar mandag nat. Fredag klokken 17 kostede en tønde 86,02 dollar.

Konflikten i Mellemøsten har indtil videre ikke haft den store indflydelse på udbuddet på det globale olie- og gasmarked, men da krigen udgør den største geopolitiske risici på oliemarkedet siden Ruslands invasion af Ukraine sidste år, og der er bekymring for en potentiel optrapning, som involverer Iran, er handlere stadig tilbageholdende, skriver Reuters.

Iran advarede lørdag om, at hvis Israels ”krigsforbrydelser og folkemord” ikke stoppes, kan situationen komme ud af kontrol med ”vidtrækkende konsekvenser”.

Hvis Iran viser sig at være direkte involveret i Hamas-angrebet, vil det sandsynligvis resultere i, at USA fuldt ud vil håndhæve sine sanktioner mod Irans olieeksport, siger Vivek Dhar, der er analytiker hos Commonwealth Bank of Australia, i et notat ifølge Reuters.

”USA har sat kikkerten for det blinde øje med sine sanktioner på Irans olieeksport i år, da landet forsøgte at forbedre de diplomatiske forhold med Iran,” siger analytikeren og fortsætter:

”Stigningen i Irans olieeksport på 0,5 til 1 mio. tønder om dagen - svarende til 0,5-1 pct. af den globale olieforsyning - risikerer at blive bremset, hvis USA håndhæver sine sanktioner til fulde.”

Af frygt for en optrapning af konflikten er den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, mandag rejst til Israel for at mægle.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld mandag morgen 1919,86 dollar mod 1920,90 dollar fredag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også