Olieprisen sætter sig

Men prisen er stadig tæt på det højeste niveau i to uger.
Foto: Lubos Pavlicek/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Lubos Pavlicek/AP/Ritzau Scanpix
af marketwire

Olieprisen taber lidt terræn tirsdag, men holder sig fortsat tæt på det højeste niveau i mere end to uger, idet flere rederier undgår Det Røde Hav efter en stigning i antallet af angreb på den vigtige transitrute.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 78,08 dollar mod 78,65 dollar mandag eftermiddag. Fredag eftermiddag kostede Brent 76,25 dollar per tønde, og stigningen mandag var til det højeste niveau siden 5. december.

Priserne steg mandag, efter at det britiske olieselskab BP sagde, at det vil standse alle forsendelser gennem Det Røde Hav, og norske Equinor sagde, at det omdirigerer sine fartøjer.

Den seneste eskalering af angreb fra Iran-støttede Houthi-oprørere i Yemen er det mest håndgribelige tegn på forstyrrelse af energistrømmene siden Hamas-Israel-krigen startede i oktober, hvilket førte til, at USA annoncerede en ny maritim taskforce til at beskytte kommercielle skibe.

Det har også bidraget til et opsving i oliepriserne, siden de faldt til et fem måneders lavpunkt i sidste uge som følge af tegn på stigende produktion, især i USA.

Forstyrrelser af de større handelsruter har en tendens til at være kortsigtede, og det er sandsynligt, at USA vil tage mere faste militære foranstaltninger for at imødegå disse spændinger, soger John Driscoll, direktør og grundlægger af Singapore-baserede JTD Energy Services, ifølge Reuters.

”De bredere bekymringer er, om Houthi-bombninger og blokaden vil eskalere spændingerne i Mellemøsten, og om Iran springer ind i kampen,” fortsætter han.

De seneste dages stigninger har især drevet Brent-olien højere, så forskellen mellem den og den amerikanske WTI-olie er øget med cirka 1 dollar til mere end 5 dollar, da en tønde koster 72,35 dollar mod 73,48 mandag eftermiddag.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld tirsdag morgen 2024,71 dollar mod 2022,26 dollar mandag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også