Oliepriserne på vej mod anden ugentlige stigning i træk

Der er både meldinger om produktionsnedskæringer og forstyrrelser på vigtig rute.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
af marketwire

Oliepriserne stiger fredag morgen og fortsætter mod den anden ugentlige stigning i træk.

Den forestående gennemførelse af de tidligere udmeldte produktionsnedskæringer fra Opec+, giver støtte til oliepriserne, mens fortsatte spændinger i Det Røde Hav, skaber forstyrrelser på den vigtige transitrute.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 80,08 dollar mod 79,17 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 74,52 dollar mod 73,68 dollar torsdag eftermiddag.

Oliepriserne er her mod ugens slutning steget med over 4 pct. for anden uge i træk. Ifølge Leon Li, der er analytiker hos CMC Markets i Shanghai, kan oliepriserne være på vej mod en genopretning, som følge af gennemførelsen af produktionsnedskæringerne fra Organisationen for Olie eksporterende Lande, Opec, samt fortsatte geopolitiske konflikter, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Saudi-Arabien, Rusland og andre medlemmer af Organisationen for Olie eksporterende Lande og deres allierede, Opec+, blev til seneste møde enige om frivillige produktionsnedskæringer svarende til samlet omkring 2,2 mio. tønder om dagen i det første kvartal af 2024.

Tirsdag meddelte Angolas olieminister dog, at organisationen ikke længere varetager landets interesser, og at Angola derfor forlader Opec. Angola har tidligere været i mod gruppens beslutning om at fortsætte produktionsnedskæringer ind i 2024, og Angolas beslutning om at forlade Opec rejser nu uvished om gruppens effektivitet, når det kommer til at støtte priserne, lyder det ifølge Reuters.

Spændingerne i Det Røde Hav har medført at meget af skibsfarten er blevet omdirigeret efter den militante Houthi-bevægelses angreb på skibe. Omkring 12 pct. af verdens handel passerer normalt gennem Det Røde Hav og Suez-kanalen. Tirsdag oprettede amerikanerne en multinational taskforce for at beskytte skibstrafikken i Det Røde Hav, Houthierne har dog meddelt at de vil fortsætte angrebene.

Indvirkningen på olieforsyningen har indtil videre været begrænset, siger analytikere til Reuters, da størstedelen af Mellemøstens olie eksporteres via Hormuzstrædet og ikke Suez-kanalen.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 2049,15 dollar mod 2041,57 dollar torsdag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også