Oliepriserne på vej mod at ende året 10 pct. lavere

Prisen har kurs mod laveste niveau siden 2020.
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
af marketwire

Oliepriserne bevæger sig fredag mod at ende 2023 omkring 10 pct. lavere, hvilket er det første årlige fald i to år, efter geopolitiske spændinger, produktionsnedskæringer og omfattende tiltag i et forsøg på at styre inflationen i en lang række lande har medført store udsving i priserne i årets løb.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 77,58 dollar mod 78,85 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 72,10 dollar mod 73,50 dollar torsdag eftermiddag.

Fredag morgen falder oliepriserne fortsat, men stabiliseres en smule, efter et fald i oliepriserne på omkring 3 pct. dagen forinden som følge af, at flere af rederierne, herunder Mærsk, igen begynder at benytte ruten gennem Det Røde Hav, lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En række angreb på skibe i Det Røde Hav før jul fik flere rederier til at omdirigere deres skibe, så de skulle sejle en længere rute uden om Afrika. Amerikanske olielagertal torsdag gav samtidig et noget blandet billede af udviklingen på oliemarkedet og efterspørgslen.

Oliepriserne er fortsat på vej mod at slutte året af på det laveste årlige niveau siden 2020, hvor pandemien havde fat i efterspørgslen og sendte priserne i bund. Samtidig nærmer priserne sig det tredje månedlige fald i træk, grundet efterspørgselsbekymringer der opvejer bekymringerne for udbudsforstyrrelser fra konflikten i Mellemøsten.

Oliepriserne er her mod slutningen af 2023 faldet med næsten 20 pct. fra det højeste prisniveau i år. Priserne på en tønde olie nåede i september det højeste niveau efter, at Organisationen for Olieeksporterende Lande og deres allierede blev enige om omfattende produktionsnedskæringer.

I flere af verdens lande lagde regeringer og centralbankers omfattende tiltag for at stoppe den høje inflation et låg på oliepriserne i 2023. Forventede rentenedsættelser næste år og en svagere dollar forventes af investorer og analytikere at komme til at øge olieefterspørgslen i 2024, skriver Reuters.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 2070,25 dollar mod 2077,36 dollar torsdag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også