Oliepriserne stiger på ustabilitet i Mellemøsten

Både en fuld nedlukning af et oliefelt i Libyen og uroen som følge af krigen i Gaza påvirker olieprisen, som har stor betydning for brændstofpriserne.
Foto: Axel Heimken/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Axel Heimken/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger på vedvarende bekymringer over forsyningen i Mellemøsten efter forstyrrelser på et oliefelt i Libyen og øgede spændinger afledt af krigen mellem Israel og Gaza.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 78,61 dollar mod 78,35 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 73,17 dollar mod 72,84 dollar onsdag eftermiddag.

”En række overskrifter om yderligere spændinger i Det Røde Hav og en fuld nedlukning af Libyens Sharara-oliefelt på grund af lokale protester har fornyet bekymringen for forstyrrelser i den globale olieforsyning,” siger Yeap Jun Rong, der er markedsstrateg hos IG, til Reuters.

Onsdag betød lokale protester en fuld nedlukning af produktionen på Libyens Sharara-felt, der kan producerer op mod 300.000 tønder om dagen. Feltet, som er et af Libyens største, har været et hyppigt mål for lokale og bredere politiske protester.

Skibstrafikken i Det Røde Hav blev bekymret, efter den militante Houthi-bevægelse onsdag sagde, at de havde målrettet et containerskib på vej til Israel. U.S. Central Command (CENTCOM) fortæller, at den militante gruppe har affyret to ballistiske anti-skibsmissiler i den sydlige del af Det Røde Havn dagen før.

Markedet er støttet af data fra American Petroleum Institute (API), der viser, at de amerikanske olielagre faldt med 7,4 mio. tønder i sidste uge. Den officielle data fra det amerikanske energiministerium offentliggøres senere torsdag.

Analytikere fra Goldman Sachs forventer at den europæiske referenceolie, Brent, vil ligge mellem 70 og 90 dollar per tønde i 2024. Analytikerne forventer, at geopolitiske spændinger fortsat vil være en opadgående risiko for prognosen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også