Danmark vil tilslutte sig koalition som bomber houthier i Yemen

Folketinget bakker op om at deltage i koalition, som bomber houthier, der angriber fragtskibe i Det Røde Hav. Opdateret.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). | Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). | Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG SHIPPINGWATCH

Folketinget vil tilslutte sig koalitionen af seks lande, som står bag bombeangreb mod Yemens houthier, som angriber internationale fragtskibe.

Det oplyser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor regeringen har orienteret Folketinget om situationen.

”Det, vi har set med angreb på civile fartøjer, rokker ved nogle helt fundamentale spilleregler i verden,” siger Løkke.

”Danmark er et lille land, men en stor søfartsnation og kan ikke sidde det overhørig.” 

Danmark har allerede tre stabsofficerer udsendt til hovedkvarteret i Bahrain, som rådgiver og følger situationen i området nøje og melder tilbage til Danmark.

Nu vil Folketinget udsende endnu en i tre måneder. Flere lande bør bidrage, mener regeringen.

”Der er nogen, der går og putter sig lidt, og det dur ikke, for hvis alle putter sig, så er det de andre, der vinder, og det kan vi ikke holde til. Vi ved godt, at én stabsofficer ikke udgør den operative forskel, men det er vigtigt,” siger Løkke.

Hos Danske Rederier understreger viceadm. direktør Jacob K. Clasen i en kommenta, at Danmark som en søfartsnation ”selvfølgelig skal bidrage til at forsvare retten til fri sejlads.”

”Derfor er jeg også utrolig glad for, at Danmark nu går med i den internationale koalition og samtidig sender en fregat afsted for at beskytte vores søfarende og skibe. Jeg håber, at den fælles indsats kan være med til at deeskalere sikkerhedssituationen og genetablere stabiliteten i området,” siger Jacob K. Clasen.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) betoner også, at Danmarks bidrag gør en forskel.

”Men jeg vælger også at være helt ærlig og sige, at det ikke bliver den stabsofficer, der kommer til at gøre forskellen. Vi har lyttet til et ønske om, at Danmark skal være en del af denne koalition”, siger han.

Det er en amerikanskledet koalition med briterne i spidsen, og det er amerikanerne, som har bedt Danmark om at bidrage, lyder det.

Forsvarsministeren vil ikke uddybe, hvad den danske udsending præcis skal foretage sig i Yemen. Men den udsendte skal blandt andet skal se på, hvordan angreb udføres bedst.

”Stabsofficeren, der kommer til at være en del af beslutningsforslaget, har et andet mandat end de andre,” siger Troels Lund.

”Hvis der kommer nye angreb, så er vedkommende med til at være en del af den kortlægning, der skal finde sted.”

Regeringen har tidligere fået tilsagn til at udsende en fregat til Det Røde Hav.

Den skal lægge sig som et skjold mellem fragtskibene og de missiler, som houthierne sender afsted mod dem. Missionen betragtes som langt farligere for den danske besætning end tidligere piratmissioner.

Danmark er en af de største søfartsnationer i verden, og eksempelvis rederiet Mærsk sejler i området og er tidligere blevet angrebet. Derfor har de nu lagt deres sejlrute om, hvilket ventes at fordyre varerne, de sejler med.

Houthierne er blevet advaret flere gange. Og FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, hvor det lød, at bevægelsen øjeblikkeligt skal stoppe sine angreb mod skibstrafikken i Det Røde Hav.

Regeringen mener, at man med advarslerne står på retmæssig sikker grund.

Folketinget har torsdag givet tilsagn om deltagelsen, og der ventes et beslutningsforslag i næste uge, hvor der skal stemmes om forslaget.

Forsvarsministeren forventer, at den nye stabsofficers rolle kan udpensles mere, ”når vi kommer tilbage med beslutningsforslaget”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også