DFDS-topchef ser høje renter koste på bundlinjen

Høje renteudgifter kostede i 2023 og spiller også ind på 2024-prognose.
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Det danske færge- og fragtselskab DFDS forventer højere omsætning i 2024, men bundlinjen vil endnu engang blive udfordret af høje renter.

Det fortæller Torben Carlsen, der er topchef i rederiet, efter offentliggørelsen af selskabets regnskab for 2023.

”Vi venter omsætningsvækst delvist på grund af nogle af vores opkøb, og så fordi vi generelt ser gode tendenser i vores organiske vækst og fra vores kundepartnerskaber,” siger Torben Carlsen.

DFDS sigter i 2024 efter en vækst i omsætningen på 5-8 pct. Hertil lyder forventningen til driften, EBIT, på 2-2,4 mia. kr.

”I forhold til EBIT er vores midtpunkt lidt lavere end i 2023, og det skyldes nogle afskrivninger og engangseffekter, som ikke kommer igen. Og så er der igen renteomkostninger, der gør, at vores bundlinje formentlig bliver lidt lavere, men alt i alt ser vi, at forretningen kommer til at køre på niveau med 2023,” siger topchefen.

”Det, synes vi, er et fint niveau i lyset af de generelle makrotendenser, som vi kan observere,” lyder det videre.

Højere renter presser

Over det seneste år er den rentebærende gæld vokset med 662 mio. kr., så den nu ligger på 7,8 mia. kr. Samtidig er låneudgifterne steget.

I fjerde kvartal var det den primære årsag til, at bundlinjen er halveret til 178 mio. kr. efter skat fra 384 mio. kr. i samme periode året før.

”Det er især vores finansomkostninger, der gør, at resultatet er faldet. Det er de høje renter, der har næsten tredoblet vores renteomkostninger,” siger Torben Carlsen.

Resultatet er skabt på baggrund af en omsætning, der omvendt er vokset til 6,8 mia. kr. i fjerde kvartal fra 6,5 mia. kr. i samme periode året før.

Fragt er mest udfordret

I 2024 er det særligt første halvår, der ventes at byde på udfordringer. Håbet er dog, at det bløder op mod slutningen af året, hvor inflationen ventes at aftage yderligere. Det kan også få renterne til at falde, hvis centralbankerne reagerer ved sætte renterne ned.

Sammen med et robust arbejdsmarked kan det gavne forbruget - ikke mindst i andet halvår.

”Fragtdelen vil være mest udfordret, både vores færger og på land, hvor vi er en god indikator for, hvordan økonomierne har det i de europæiske lande. Passagerudviklingen, venter vi, vil være nogenlunde fornuftig i 2024,” siger Torben Carlsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også