Schweizisk logistikkæmpe blev kørt bagud af konkurrenter i første kvartal

Kuehne+Nagel oplevede den største tilbagegang på en række parametre i årets første tre måneder, viser regnskabssammenligning. DSV er fortsat bedst på centralt nøgletal.
Kuehne+Nagel er på flere måder bundprop i ny sammenligning af kvartalsregnskaberne for verdens tre største speditører | Foto: Daniel Reinhardt/AP/Ritzau Scanpix
Kuehne+Nagel er på flere måder bundprop i ny sammenligning af kvartalsregnskaberne for verdens tre største speditører | Foto: Daniel Reinhardt/AP/Ritzau Scanpix

Kuehne+Nagel haltede også i første kvartal af 2024 efter sine to rivaler i den globale speditørtop.

For ligesom det var tilfældet for hele 2023 fik den schweiziske logistikkæmpe også baghjul af danske DSV og tyske DHL på en stribe nøgletal i årets første tre måneder. 

Det viser en regnskabssammenligning, som MobilityWatch har foretaget blandt de tre selskaber, der sammen med DB Schenker udgør de største speditørselskaber i verden. Sidstnævnte præsenterer dog ikke kvartalsregnskaber.

Det schweiziske selskab kom ud af første kvartal med både det laveste driftsresultat (ebit) og den største tilbagegang på posten af de tre selskaber.

Ca. 2,8 mia. kr. blev det til for Kuehne+Nagel, hvilket var hele 39 pct. lavere end samme periode i 2023, hvor man fortsat var begunstiget af mere medvind på fragtmarkederne.

Til sammenligning leverede DHL, når man ser på selskabets afdelinger inden for Global Forwarding og Supply Chain under ét, over 1 mia. kr. mere på ebit-resultatet. 

Også det var et fald i forhold til året før, men med 16 pct. var det altså mindre i sammenligningen.

Danske DSV’s tilbagegang i kvartalet var imidlertid noget større end hos tyskerne. Selskabet oplevede således et dyk på 22 pct., svarende til et driftsresultat på ca. 3,6 mia. kr. Det var samtidig lidt over 200 mio. kr. mindre end den tyske konkurrent.

Udviklingen kommer på baggrund af et fald i omsætningen hos alle tre selskaber, der var mærket af såvel mindre aktivitet som lavere fragtrater.

Faldet var dog klart størst hos Kuehne+Nagel. 

Schweizerne må således se toplinjen dykke hele 18 pct. til knap 42 mia. kr. sammenlignet med de første tre måneder af 2023.

Af de tre selskaber er det fortsat DHL, der med afstand omsætter for mest. 

I årets første tre måneder blev det til små 67 mia. kr., mens toplinjen for DSV var den laveste og endte på 38 mia. kr.

Til gengæld klarer DSV sig fortsat bedst blandt de tre rivaler, når det kommer til et centralt parameter for branchen.

Det danske speditørselskab kommer således bedst ud, når man opgør den såkaldte conversion ratio. 

Den viser, hvor stor en andel af bruttofortjenesten, som bliver omdannet til driftsindtjening. 

Der er tale om et centralt parameter i branchen, der kort fortalt angiver, hvor effektive selskaberne er til at styre egne omkostninger.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Topchef Jens Lund kan konstatere, at DSV fortsat klarer sig klart bedst, når man måler på conversion ratio | Foto: Dsv / Pr
Topchef Jens Lund kan konstatere, at DSV fortsat klarer sig klart bedst, når man måler på conversion ratio | Foto: Dsv / Pr

Her er den danske speditør topscorer med 35,5 pct., mens DHL i sin såkaldte Global Forwarding, der er selve speditørdelen af selskabet, leverer en conversion ratio på 31,3 pct.

Også her halter Kuehne+Nagel klart efter konkurrenterne.

Schweizernes conversion ratio lyder i kvartalet således på blot 18,1 pct. 

Samtidig står Kuehne+Nagel for den klart største tilbagegang af de tre selskaber.

Kuehne+Nagel bakker således 7,5 procentpoint på conversion ratioen sammenlignet med første kvartal 2023.

Her er det igen DSV, der klarer sig bedst med en tilbagegang på 5,5 procentpoint.

I forbindelse med regnskabet for første kvartal påpegede Kuehne+Nagels topchef Stefan Paul, at begyndelsen på 2024 havde været svær. 

Ikke desto mindre var der var tale om ”solide, men lavere” resultater, forklarede han. 

Desuden konstaterede topchefen, at conversion ratioen på 18,1 pct. var betydeligt højere end de 12 pct., som den lød på i første kvartal af 2019, altså før coronapandemien satte ind året efter.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Kuehne+Nagels topchef Stefan Paul har tidligere på året udmeldt ny struktur for organisationen | Foto: Kuehne+Nagel/PR
Kuehne+Nagels topchef Stefan Paul har tidligere på året udmeldt ny struktur for organisationen | Foto: Kuehne+Nagel/PR

Ikke desto mindre understregede Stefan Paul i forbindelse med regnskabet, at Kuehne+Nagel fortsat arbejder på at øge effektiviteten. 

Selskabet har tidligere skåret i medarbejderstaben og meddelte desuden i april, at man vil gennemføre en større strømlining af organisationen, der skal sikre ”effektivitetsgevinster og profitabel vækst.” 

Det indebærer et farvel til den regionsstruktur, som man har praktiseret historisk, og i stedet vil ledelserne i de enkelte lande hos Kuehne+Nagel rapportere direkte til den øverste ledelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også