Uddannelseschef spår mangel på faglærte og ufaglærte i vejsektoren

Baseret på en undersøgelse foretaget af Vejsektorens Efteruddannelse forudser sekretariatschef, at der i fremtiden vil mangle arbejdskraft i vejsektoren på alle kompetenceniveauer.
Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Tycho Gregers/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
AF SIGRID FRIIS NEERGAARD

Der mangler og kommer i fremtiden fortsat til at mangle arbejdskraft i vejsektoren, hvilket skyldes en blanding af, at der ikke uddannes nok til at imødekomme virksomhedernes efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft og konkurrence om den arbejdskraft, der er.

Det skriver sekretariatschef for Vejsektorens Efteruddannelse (VEJ-EU) Eva Kartholm i et debatindlæg i Altinget på baggrund af en miniundersøgelse, VEJ-EU har lavet af, hvilke kompetencer der vil blive efterspurgt i fremtiden baseret på Vejdirektoratet, Kommunal Teknisk Chefforening og Dansk Infrastrukturs behov.

Hun konkluderer, at branchen har rekrutteringsudfordringer på alle kompetenceniveauer, og at eksempelvis en fjerdedel af alle virksomheder oplever produktionsbegrænsninger grundet en mangel på faglærte, mens mange af de faglærte, der er, ikke har de optimale IT-kompetencer, der skal til for at følge med digitaliseringen af branchen.

”Situationen har imidlertid et indbygget paradoks. Hvis tilstrækkeligt mange læser videre, kan man tilfredsstille behovet for personer med teoretisk teknisk baggrund, men mangler arbejdskraft på det faglærte niveau,” skriver Eva Kartholm.

Overordnet lyder konklusionen, at vejsektoren skal fokusere på rekruttering, mens VEJ-EU lige nu skal koncentrere sig om at understøtte et kompetenceløft af for eksempel de faglærte.

DTL ser optimiske udsigter for vognmænd i ny prognose fra Nationalbanken 

Når solen går ned, kommer asfaltarbejderne frem for at bygge danskernes veje 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også