Sverige kræver Lynetteholm-projekt gransket igen

Uenighed mellem Danmark og Sverige om miljørisiko ved Lynetteholmen fører til yderligere granskning af projektet. Det er vigtigt at undersøge nærmere, lyder det fra Länsstyrelsen i Skåne.  
Lynetteholmen efter nyt forslag, der vil gøre øen næsten 100 hektar større, end der var lagt op til i principaftalen. | Foto: By & Havn
Lynetteholmen efter nyt forslag, der vil gøre øen næsten 100 hektar større, end der var lagt op til i principaftalen. | Foto: By & Havn

Svenske myndigheder har bekymring for den kunstige ø Lynetteholmen, hvilket nu tvinger danske myndigheder til at genoverveje centrale elementer i projektet.

Det skriver Politiken.

Fra begyndelsen har svenskerne udvist skepsis over for planerne om at opføre en ny ø ud for Københavns Havn, og i den internationale høring om projektet har Sverige bl.a. udtrykt bekymring for, at øen ændrer strømforholdene gennem Øresund, hvor gennemstrømningen er afgørende for, at vand fra Vesterhavet tilfører ilt til Østersøen, der er fyldt med iltfattigt vand fra de mange floder, der munder ud i Østersøen.

Dertil kommer en bekymring for planerne om at dumpe store mængder mudder fra byggeriet på bunden af Køge Bugt, da det indeholder tungmetaller og anden kemisk forurening, som kan sprede sig til naturområder i Sverige.

"Det er enorme mængder vand, der påvirkes. Derfor er det vigtigt at undersøge nærmere," siger Carl Lindqvist fra Länsstyrelsen i Skåne til Politiken.

Som beskrevet af CleantechWatch har Lynetteholm-projektet den seneste tid været udsat for mange prøvelser. Det har været bredt kritiseret af borgmestre og byplanlæggere, der er blevet indgivet klage til borgerklagenævnet i EU for anvendelse af den såkaldte "salami-metode", som stadig er under behandling og senest har regeringen afskåret klageadgangen til Lynetteholmen, hvilket ligeledes har mødt stor utilfredshed.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Minister afviser klagekritik: Offentligheden bliver ikke kørt over ved Lynetteholmen 

Regeringen vil afskære borgere og organisationer mulighed for at klage over Lynetteholm 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også