EU-Kommissionen planlægger at bruge 300 mia. euro på global infratruktur

Nyt initiativ fra EU-Kommissionen skal bl.a. skyde stort beløb i transport.
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

EU ønsker at mobilisere op til 300 mia. euro til infrastruktur og andre projekter i en Global Gateway-plan for at reagere på Kinas indflydelsesrige 'Belt and Road'-initiativ.

Det skriver Financial Times.

Kinas 'Belt and Road'-initiativ har været et strategisk værktøj for Beijing siden lanceringen i 2013, da flere lande verden over har tilmeldt sig projekter som jernbaner, broer og havne med støtte fra Kina. Det har ifølge Financial Times givet anledning til bekymring i de europæiske hovedstæder om, at EU er langt bagud, når det kommer til udvikling af global infrastruktur.

Europa-Kommissionens udkast til forslaget, som Financial Times har set, tyder på, at de 300 mia. euro, som skal investeres i 2027, vil omfatte ressourcer fra EU, medlemslande, europæiske finansielle institutioner og nationale udviklingsbanker.

"Ved at tilbyde et positivt valg for global udvikling af infrastruktur vil Global Gateway investere i international stabilitet og samarbejde samt demonstrere, hvordan demokratiske værdier tilbyder sikkerhed og retfærdighed, bæredygtighed for partnere og langsigtede fordele for mennesker over hele verden," fremgår det af udkastet fra EU, som Financial Times har set.

Flere modtagere af Kinas 'Belt and Road'-initiativ har klaget over, at de gældsbetingelser er besværlige samt at miljø- og byggestandarderne er mangelfulde.

EU's Global Gateway-plan vil ikke eksplicit blive præsenteret som et alternativ til Kinas. Global Gateway-planen vil prioritere investeringer i digitalisering, sundhed, klima, energi og transport samt uddannelse og forskning. Ifølge Financial Times, fremlægger Europa-Kommissionen planerne onsdag.

Minister afviser mindre transport som vej til at nå klimamål 

Store infrastrukturprojekter er dyrere i EU end resten af verden 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også