Europas største elektrolyseanlæg skal efter planen producere grønt skibsbrændstof i Aabenraa

European Energy har lagt ordre ind på et 50 MW elektrolyseanlæg hos Siemens Energy, der skal producere 30.000 ton e-metanol om året.
Foto: European Energy
Foto: European Energy

Det skal blive til verdens første kommercielle e-metanol-projekt, når European Energy får leveret Europas største elektrolyseanlæg på ca. 50 MW.

Efter planen skal anlægget installeres i nærheden af Aabenraa, hvor udvikleren har et 300 MW solcelleanlæg stående klar til at forsyne PTX-processen med grøn strøm.

”Vi er glade for at kunne placere denne vigtige ordre af det første storstilede kommercielle Power-to-X-projekt af sin art i verden,” siger Knud Erik Andersen, adm. direktør for European Energy.

Omtrent 30.000 ton CO2-neutral e-metanol skal der produceres årligt.

Det er tre gange så meget som Mærsks første fartøj, der kan sejle på grøn e-metanol, skal bruge. European Energy har tidligere meldt ud, at selskabet skal levere e-metanol-produktionen til Mærsks første metanolfeeder.

Men også Cirkle K er nu på listen af slutbrugere, som European Energy indtil videre ikke kan afsløre mere om.

Den grønne strøm, der skal til for at producere bæredygtig metanol, er altså sikret gennem European Energys egen solcellepark på Kassø. Men det er endnu ukendt for offentligheden, hvor den anden nødvendige ingrediens til produktionen, CO2, skal komme fra.

European Energy kan indtil videre oplyse, at CO2’en skal komme fra danske biogasanlæg.

Siemens Energy designer, leverer og sætter elektrolysesystemet i drift, der efter planen skal stå klart i anden del af 2023. Det skal bestå af tre komplette opstillinger af selskabets mest kraftfulde serie af PEM (proton exchange membrane) elektrolyseprodukter.

”Dette projekt vil være et bevis på den succesfulde kommercialisering og skalering af vores PEM-teknologi,” siger Stefano Innocenzi, der er senior VP for New Energy Business hos Siemens Energy.

”Klimaforandringer kræver hurtig handling. Sammen med vores partner European Energy overtager vi en first mover-rolle i dekarboniseringen af skibsfartsbranchen. Med dette projekt kommer vi til at producere e-metanol til markedet i stor skala.”

European Energy strøg afsted i 2021

Hårde odds for Mærsks grønne brændstof

European Energy opsluger Reintegrate

European Energy og Maersk lander stor brændstofaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også