Debat: Stil krav om sikkerhedskontrol på NATO-havne

Den stigende strøm af militært udstyr gennem de danske havne nødvendiggør skærpede krav til sikkerheden, skriver branchedirektør i indlæg på MobilityWatch.
Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport | Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Af Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport

Der er flere og flere militære aktiviteter på de danske erhvervshavne – ikke mindst i regi af NATO. Derfor bør myndighederne overveje at skærpe kravene til baggrundstjek af de ansatte i virksomhederne på NATO-havnene.

Helt aktuelt skal der i løbet af de kommende uger være store amerikanske militære aktiviteter på havnene i Esbjerg og Aarhus. 

Det rejser et behov for et øget sikkerhed omkring håndteringen på NATO-havnene. 

Hvor der heldigvis ikke er forekommet terroranslag på de danske havne, har der desværre været eksempler på både smugleri, narko og andre organiserede kriminelle aktiviteter. 

Dette er naturligvis noget, som vores medlemsvirksomheder tager meget alvorligt og samarbejder tæt med de relevante myndigheder om at opdage, opklare, og forebygge. 

Men virksomhederne kan desværre ikke løfte problemstillingerne alene. De har behov for en endnu tættere dialog med myndighederne og et regelsæt, der afspejler tiden, vi lever i. 

Der er efter DI’s opfattelse ingen tvivl om, at den stigende strøm af militært udstyr gennem havnene nødvendiggør skærpede krav til sikkerheden hos de relevante havnevirksomheder, der er involveret i sådanne militære aktiviteter. Dette ansvar vil vi og virksomhederne gerne påtage os.

Derfor har vi rakt ud til justitsminister Peter Hummelgaard for at komme i dialog om, hvordan vi kan finde brugbare løsninger.

En mulighed kan være krav om godkendelser og baggrundstjek af ansatte i virksomheder eller havne, hvor man i samarbejde med politiet kan identificere et øget trusselsbillede. Efter vores vidende gør man allerede noget sådant i Sverige.

DI mener, at NATO’s og andre militære aktiviteter er så vigtige, at vi bliver nødt til at højne sikkerheden. Derfor bør der stilles flere krav end i dag ud fra et forsigtighedshensyn – også på havnene. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også