Oliepriserne på vej op igen

Det er fortsat en risiko for forsyningsforstyrelser i Mellemøsten, der påvirker priserne.
Oliepriserne har stor betydning for brændstofpriserne. | Foto: Axel Heimken/AP/Ritzau Scanpix
Oliepriserne har stor betydning for brændstofpriserne. | Foto: Axel Heimken/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Oliepriserne er mandag morgen så småt på vej op igen efter fald i dagens indledende handel kort efter midnat.

Dermed bygges videre på stigningerne fredag.

Handlere holder fortsat øje med risikoen for forsyningsforstyrrelser i Mellemøsten, efter USA og Storbritannien gennemførte en række luftangreb i et forsøg på at stoppe den yemenitiske houthi-bevægelses angreb på skibsfarten i Det Røde Hav.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 78,49 dollar mod 77,56 dollar ved midnatstid.

Ved dansk børslukketid fredag kl. 17 var prisen dog 79,11 dollar, før toppen af fredagens stigninger blev kappet af i den sene handel fredag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig mandag morgen i 72,80 dollar mod 72,05 ved midnat søndag. Ved dansk børslukketid fredag var prisen på 73,61 dollar.

Oliepriserne steg mere end 2 pct. fredag og nåede det højeste intradag-niveau i år efter det amerikanske og britiske militærs angreb mod de Iran-støttede houthier.

”Der er en signifikant forsyningsrisiko på markedet grundet angrebene i Det Røde Hav, men for nu har udviklingen i regionen dog ingen indvirkning på olieudbuddet, og det vil nok kræve en markant eskalering, før det sker,” siger Warren Patterson, der er chef for råvareforskning hos ING, ifølge Reuters.

Flere tankskibe styrede udenom Det Røde Hav fredag efter angrebene. Handlere holder dog fortsat øje med Irans reaktion og en mulig indvirkning på transporten gennem Hormuzstrædet, som er et kritisk knudepunkt for olietransporten.

I Libyen har protester mod korruption truet at lukke yderligere to olie- og gasfaciliteter, efter at der er blevet lukket en, der producerede 300.000 tønder om dagen den 7. januar.

I USA forberedte el- og naturgasselskaber sig på ekstrem kulde henover den forlængede weekend med Martin Luther King Day helligdagen mandag. Kulden ventes at forårsage rekordstor gasefterspørgsel, samt begrænse forsyningen grundet frosne brønde, skriver Reuters.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også