Kendt luftfartanalytiker står op om natten for at interviewe stuntmænd og skuespillere

Sydbanks Jacob Pedersen er kendt for sine analyser af selskaber som SAS og Vestas. Uden for landet er han berømt blandt en ikke så lille gruppe, der elsker 80’er-serien Knight Rider. 
Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, bag rattet i sin kopi af bilen KITT. | Foto: Christopher Lange
Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, bag rattet i sin kopi af bilen KITT. | Foto: Christopher Lange

Bag ligusterhækken kommer en kulsort amerikansk muskelbil til syne.

Høj sol og genskæret fra bilens ruder gør det svært at se personen bag rattet i bilen, der på motorhjelmen har monteret en rød scanner, som pulserer ildevarslende.

Den rolige summen af forbipasserende familier, klaprende indkøbsvogne og fuglekvidder, der kort forinden fyldte parkeringspladsen foran den lokale Rema1000 i Middelfart, bliver med ét afbrudt af den brølende V8-motor og en robotagtig stemme, der bliver højere som bilen nærmer sig.

”I am the voice of Knight Industries 2000s microprocesser. K.I.T.T. for easy reference, KITT if you prefer,” lyder det fra bilen, der elegant drejer rundt om en lygtepæl, og parkerer i en bås på den halvtomme plads.

Ud af bilen træder Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank. Iført afslappede sko, blå jeans og en læderjakke med lette brugsspor, tager han ivrigt imod FinansWatchs udsendte, som er inviteret på en tur i fremtidens bil fra 1980’erne og en snak om Sydbank-chefens store passion.

”Hop ind,” siger han og vifter med armen.

Jacob Pedersen er en af de mest citerede danske aktieanalytikere og har gennem de sidste 15 år stået til rådighed dag og nat for alle danske medier. I branchen er han kendt for sine analyser og store kendskab til bl.a. flyselskabet SAS, som han har dækket intenst, hvad der i 2022 indbragte ham Danske Flyvejournalisters Luftfartspokal. 

Når han ikke leverer dugfriske analyser, bruger han meget af sin tid på at fordybe sig i universet omkring serien Knight Rider, der for første gang rullede over skærmen for 40 år siden med en ung David Hasselhoff i hovedrollen. 

En interesse, der med tiden har udviklet sig fra at samle på diverse objekter fra serien til at have sin egen tro kopi af den talende bil, som hovedpersonen Michael Knight kører rundt i.

Jacob Pedersens læderjakke med en påsyet Knight Rider lap knirker mod bilens beige læderovertræk, da han sætter sig i det tilbagelænede sæde og smækker døren i. 

For nylig fik hobbyen et ekstra lag, da han under corona-pandemien selv tog mikrofonen i hånden og gik på jagt efter folkene bag serien, der har været en indgroet del af hans liv siden barndommen.

”Jeg vil gerne tæt på de mennesker som har gjort, og gør en forskel for mig. At få lov til at møde dem er noget af det bedste, jeg ved, og en drøm gået i opfyldelse,” siger han.

En svag duft af benzin og lyden af motorens tomgang, der får alle løse genstande til at rasle, fylder kabinen. Han sætter bilen i gear og accelererer ud på Middelfarts gader. 

Den danske Knight Rider

Jacob Pedersen stiftede for første gang bekendtskab med serien som ung dreng i Viborg, da han var ti år gammel i 1986.

”Da min bror og hans ven så, at det kom på tv, var de hurtige til at sige, Jacob, det her skal vi se. Og det skal jeg love for, at vi kom til,” fortæller han.

I serien spiller David Hasselhoff hovedrollen som Michael Knight, der er politibetjent og overlever et mordforsøg. Han får en ny identitet, hvorefter han bliver hvervet til at bekæmpe kriminalitet ved hjælp af den avancerede superbil, der har en kunstig intelligens ved navn Kitt. 

Seriens præmis er, at én person kan gøre en forskel. Spækket med action og humor skildrer serien forholdet mellem mand og bil, hvor bilens kunstige intelligens ofte har svært ved at forholde sig til menneskers dilemmaer, forklarer Jacob Pedersen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Foto: Christopher Lange
Foto: Christopher Lange

”Min interesse bliver i første omgang fanget af bilen, men hele serien bliver jeg jo dybt betaget af. De afsnit, som blev vist på dansk tv, kan jeg jo forfra og bagfra. Jeg har set dem utallige gange,” siger han. 

Udover fascinationen for den futuristiske bil bliver Jacob Pedersen i samme omgang også stor fan af David Hasselhoff, som på tidspunktet er en markant større stjerne i udlandet end i Danmark. Med kun de samme 12 afsnit måtte han derfor opsøge en række tyske ungdomsmagasiner for at få tilfredsstillet Knight Rider sulten.

Hver uge købte Jacob Pedersen ungdomsbladet Bravo, hver anden uge købte han Poprocky og hver måned fik han fingrene i magasinet Popcorn og klippede derefter alt, der havde noget med David Hasselhoff eller Knight Rider at gøre, ud.

I 1989 blev det muligt for to af Jacob Pedersens kammerater at modtage et tysk tv-signal. Det betød, at Jacob Pedersen var på besøg, hver gang det var i fjernsynet og sørgede for, at det blev optaget, så han i sidste ende sad inde med alle fire sæsoner. Dog med synkroniseret tysk tale.

”Jeg har aldrig haft en times undervisning i tysk i mit liv. Jeg har haft fransk i folkeskolen og gymnasiet, og den dag i dag snakker og forstår jeg bedre tysk end fransk, fordi jeg har set så meget Knight Rider,” siger han.

Fremtidens bil

Sideløbende med den spirende interesse for Knight Rider, har Jacob Pedersen skabt sig en karriere i finanssektoren. 

Oprindelige uddannet som bankrådgiver i Jyske Bank og med en HD i finansiering fra Handelshøjskolen i Aarhus fik han i 2002 en stilling som aktieanalytiker i Sydbank.

Jacob Pedersen har været fast inventar på Sydbanks analytikerhold i over 20 år og har siden 2016 kunne kalde sig aktieanalysechef med ansvar for bankens aktiestrategi.

Middelfarts smalle gader med bindingsværkshuse står i stærk kontrast til den buldrende bil, da den bevæger sig roligt mellem de skæve bygninger. 

Selv i lav hastighed danser instrumentbrættets dioder og måleenheder op og ned, hvor Jacob Pedersen har tid til at forklare funktionerne på det hav af knapper, der løber hen ad rattet, loftet og armlænet.

På knapperne kan han bl.a. få bilen til at sige specifikke sætninger, der er blevet brugt i serien. 

”Jeg plejer eksempelvis at bruge denne her, når jeg møder en Tesla,” siger han og trykker på en knap.

”The car of the future is already here. Me,” lyder det fra robotstemmen. 

Via talegenkendelse kan Jacob Pedersen også snakke direkte til bilen, hvorefter den vil svare. 

Der er i alt ca. 30 sætninger fra serien, og han har derudover også taget kontakt til den oprindelige stemmeskuespiller, der lagde stemme til bilen i serien.

Pointen var at stable et interview på benene med stemmeskuespilleren til Jacob Pedersens Youtube-kanal, hvor han taler med flere af seriens medvirkende. 

Kanalen startede han under corona-pandemien, da han sendte en besked til stuntmanden fra serien på Facebook, fordi han sikkert sad derhjemme ligesom resten af verden, forklarer han.

Den 6. april 2020 sad de så for første gang overfor hinanden via en Skype-forbindelse, hvilket blev startskuddet til, at Jacob Pedersen fandt en ny måde at dyrke hans ellers allerede meget store passion for actionserien. 

”Så er det egentlig grebet om sig.” 

Kontaktet af verdens bedste

På en rasteplads med Lillebælt i baggrunden gør Jacob Pedersen et kort holdt. 

”Hver gang jeg er ude at køre, prøver jeg lige at tage et par billeder. Jeg tror faktisk, jeg har flere billeder af bilen end mine børn,” siger han og går en omgang omkring bilen, inden han stikker kurs mod hjemmet.

Bilen drejer ind blandt et villakvarter lidt uden for Middelfart og holder ind ved et hus for enden af vejen.

Træder man indenfor er man er ikke i tvivl om, at det er her, Jacob Pedersen bor, da hjemmet er pyntet med flere forskellige Knight Rider genstande.

Jacob Pedersen har to børn, som bor hos ham hver anden uge og en kæreste, der bor i Hedensted, på den anden side af Lillebælt.

Som alenefar på deltid har han ekstra overskud til at dyrke hobbyen, der nu også indebærer en aktiv Youtube-kanal.

Efter hans første video med stuntmanden blev han kontaktet af to amerikanere, der står bag hjemmesiden, Knight Rider Historians, der har næsten 93.000 abonnementer på Youtube. 

De var meget imponerede af hans video og interview med stuntmanden Jack Gill, og ville høre, om han ikke havde lyst til at lave flere af slagsen.

Fyrene bag Knight Rider Historians har analyseret serien til bunds og ved lige hvilken bil, der er brugt i alle scener, hvor de er filmet og går på jagt efter at samle alverdens rekvisitter fra serien. Heriblandt interiøret fra en bildør, der blev brugt under optagelser fra serien, som Jacob Pedersen sidenhen har købt og indrammet.

”Det var jo nærmest en ære, at dem, der er guldstandarden inden for Knight Rider i hele verden, tager fat i mig og spørger, om jeg ikke har lyst til at lave interviews for dem,” siger han.

Efter rundturen i Middelfarts uofficielle Knight Rider museum sætter Jacob Pedersen sig tilbage bag rattet til dagens sidste køretur tilbage mod byen. 

Sydbank by day, interviews by knight

Siden den første youtube-video har Jacob Pedersen haft fat i en række forskellige personer, som har medvirket i serien, heriblandt Shawn Southwick King, der var gift med den nu afdøde talkshowvært Larry King.

Der er relativ stor tidsforskel mellem Middelfart og Hollywood, hvilket betyder, at Jacob Pedersen af og til må tilsidesætte døgnrytmen.

”Da jeg interviewede Shawn skulle det foregå klokken 01.00 om natten, så jeg gik i seng klokken 22.00 og stod så op klokken 00.30 og begyndte at gøre mig klar og forsøgte at se frisk ud. Hun endte så med at være halvanden time forsinket,” fortæller han. 

Selvom Jacob Pedersen har indgået en form for freelance partnerskab med fyrene fra USA, så er det ikke altid lige let at få de gamle stjerner i tale.

”Det kan af og til være svært og kræver, at man er tålmodig, pågående og grænsende til, hvad nogen måske ville kalde, anmassende,” siger han. 

Men Jacob Pedersens interviews modtager både ris og ros fra seerene i kommentarsporet på videoerne. 

”Congratulations, Jacob, on that great interview, very sincere and touching,” og ”Great job! We loved this interview,” lyder det fra nogle af de begejstrede fans.

”What is Middelfart?” skriver en anden.

Og på trods af at Jacob Pedersen fra tid til anden skal forklare, at Middelfart faktisk er navnet på den by, som han bor i, så er han på relativt kort tid gået fra at være en ildsjæl som mange andre til at være en central aktør i Knight Rider miljøet.

Stjernestatus i Amerika

Selvom Jacob Pedersen er meget kendt blandt danske medier for sin dækning af flyselskabet SAS og har optrådt på live TV utallige gange, så er der få, der genkender ham herhjemme.

Men på den anden side af kloden er stemningen en helt anden. 

”Da jeg var i USA til et Knight Rider event, kom der andre fans af serien hen og gerne ville have taget billeder med mig,” siger han.

På baggrund af hans Youtube-kanal og personlige interviews med nogle af de mennesker, der arbejdede på serien, er han nu et kendt ansigt blandt Knight Rider fans fra hele verden. 

”Det er meget mærkeligt. Jeg laver bare det, som jeg godt kan lide. Det er ikke vigtigt, men bare skægt at opstøve ting og snakke med personer fra serien, så meget som jeg kan,” fortæller han.

Rollen som Knight Rider-reporter måtte gerne fylde mere, hvis det stod til Jacob Pedersen, der siden første, spontane interview har været op tomandshånd med flere af sine barndomshelte.

”Hvis jeg kunne, ville jeg lave et interview om ugen, men det bliver ikke på bekostning af mit almindelige arbejde. Så må det blive til lidt færre køreture i bilen,” siger han og drejer ind på en parkeringsplads, der ligger parallelt med den lokale Rema1000.

Jacob Pedersen drejer nøglen om på bilen og stemmerne af forbipasserende sniger sig ind mellem lyden fra den glohede motor, der stadig knitrer.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også