Analytiker: Konkurrence og langsom vaccineudrulning truer genrejsning hos SAS

Trods passagerfremgang hos SAS vurderer Sydbank-analytiker, at trafikudviklingen hos selskabet fortsat er meget skidt.
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Trafikudviklingen hos SAS er fortsat helt elendig, lyder konklusionen fra Sydbank-analytiker Jacob Pedersen kort efter luftfartsselskabet har offentliggjort trafiktal for april måned i år.

Sammenligner man med april måned sidste år, hvor nedlukningen allerede havde fået fat verden over, har SAS ganske vist oplevet en massiv passagerfremgang på 455 pct.

Men sammenligner man i stedet med før pandemien i april 2019, har SAS oplevet et fald på 89 pct., og den tendens kan fortsætte.

"'Det forsømte forår' er allerede en realitet, men forude lurer risikoen for en "kold" sommer med få flyvninger, fordi skandinaverne allerede nu er ved at booke sommerferie, og de i øvrigt ikke har overblik over, hvornår de kan rejse, og hvor det er sikkert at rejse hen."

"Som ugerne går uden markant bedring kan forudsætningerne for SAS' planlagte trafikgenrejsning briste," skriver Jacob Pedersen i analysen fra Sydbank.

Han hæfter sig også ved regnskaber fra konkurrenterne, som også har vist både lavere kapacitet og aktivitet, end det tidligere var ventet. Det hænger sammen med, at vaccinerne rulles ud langsommere end ventet.

"Samtidig vågner SAS op til hård konkurrence. Ikke mindst i Norge, hvor Norwegians redningsplan og kapitalforhøjelse ser ud til at komme sikkert det sidste stykke i mål," skriver Jacob Pedersen i analysen fra Sydbank.

"Med udsigt til markant færre forretningsrejsende kan der blive behov for en kommerciel gentænkning, hvis SAS skal tjene penge i fremtiden – men den nye administrerende direktør Anko Van der Werff tiltræder først 15. juli," tilføjer han.

På trods af udfordringerne hen over sommeren og den nuværende konkurrencesituation fastholder Sydbank dog sin "hold"-anbefaling på aktien, der har været gældende siden slutningen af februar i år.

"Kursudviklingen i SAS-aktien i de seneste måneder vidner om, at SAS-investorer ikke skeler meget til den indtjeningsmæssige virkelighed."

"Genåbningseuforien lurer lige om hjørnet, og intet tyder på, at SAS-aktien på kort sigt pludselig vil begynde at handle rationelt, selv om vi egentlig betragter alt over 0,85 kr. pr. aktie som for dyrt."

SAS-aktien stiger fredag ved middagstid 2,4 pct. til 1,49 kr.

Passagertallet hos SAS stiger – men er langt fra det normale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også